Hlavní obsah

CZC.cz zanikne ve čtvrtek

Ve středu večer obdrželi zákazníci CZC.cz hromadný e-mail, ve kterém je polské Allegro, současný vlastník „dvojky na trhu s elektronikou“, informuje o konci tohoto známého e-shopu. Stát se tak má ve čtvrtek večer, respektive během noci ze čtvrtka na pátek. Poté budou moci lidé nakupovat už jen na polském tržišti.

Video: CZC.cz

Článek

„Tímto Vás informujeme, že dne 26. 9. 2024 ve večerních hodinách dojde k přesunu obchodu CZC.cz na novou platformu. Nechceme, abyste byli touto změnou zmateni, a proto Vám posíláme tuto zprávu,“ stojí v hromadném e-mailu, který mají Novinky k dispozici.

Zástupci Allegra v něm zákazníky ujišťují, že změna neovlivní jejich dosavadní nákupy a jejich práva. Původní e-shop, který sám sebe hrdě v reklamních kampaních označoval za dvojku na trhu s elektronikou, ale už nebude sloužit k nákupům. Lidé na něm naleznou pouze informace týkající se reklamací, záruky zboží apod.

„Vaše nákupy provedené před přesunem na novou platformu budou vyřízeny tak, jak jste zvyklí,“ doplnili zástupci polského tržiště v hromadném e-mailu.

E-shop Mall.cz se přesouvá na on-line tržiště Allegra

Internet a PC

CZC propouští a zavírá prodejny

Internet a PC

Zmiňovaná „nová platforma“ je v podstatě jen mírně vylepšenou záložkou na polském tržišti, kde bude muset původně český obchod bojovat o přízeň zákazníků mezi tisícovkami dalších prodejců.

Allegro sice prezentuje novou platformu jako upravenou verzi stávajícího e-shopu CZC.cz, zástupci společnosti nicméně již dříve přiznali, že na polském tržišti nebude obchod schopen nabídnout takové možnosti, které ho odlišovaly od konkurence.

„Přestože jsme si vědomi, že z technických důvodů nebudeme schopni přenést všechny funkce, které poskytuje e-shop CZC.cz, jsme rozhodnuti nový CZC shop na platformě Allegro dlouhodobě vylepšovat. Věříme, že tyto kroky přinesou CZC zaslouženou stabilitu a nové zákazníky,“ stojí v prohlášení polského tržiště.

Foto: repro Allegro.cz

Záložka s obchodem CZC.cz na internetovém tržišti Allegro

Foto: repro CZC.cz

Dosavadní stránky CZC.cz

Zavření poboček bude následovat

Dalším krokem má být uzavření všech vlastních poboček, zůstanou už jen ty partnerské. „Většina kamenných prodejen CZC.cz, konkrétně 41 našich franšízových prodejen CZC.cz, zůstane i nadále v provozu,“ řekl Novinkám mluvčí skupiny Allegro Marcin Gruzska.

„Uvedený krok, včetně rozhodnutí o uzavření devíti vlastních prodejen CZC.cz, je v souladu s naším cílem zachovat konkurenceschopné a udržitelné podnikání,“ zdůraznil v reakci na dotaz Novinek Gruzska.

Kdy přesně budou vlastní pobočky CZC.cz uzavřeny, však neupřesnil. V partnerských prodejnách nicméně dojde ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku k rozšíření služeb o možnost vydávání zboží objednaného na Mallu.

Nevydařený obchod

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDO přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, která je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

„Alza může slavit.“ Přechod CZC.cz pod polské Allegro zákazníci kritizují

Internet a PC
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám