Hlavní obsah

CZC.cz v tichosti zavřelo svoje obchody

Tento týden ve čtvrtek proběhl velký přerod e-shopu CZC.cz, kdy se původní „dvojka na trhu s elektronikou“ stala jedním z tisíců dalších prodejců na polském tržišti Allegro. V souvislosti s tím se nový majitel rozhodl v tichosti zavřít i všechny vlastní kamenné prodejny, zůstaly už jen ty partnerské.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.cz

Článek

Plány na uzavření poboček přiznalo Allegro na začátku září, reagovalo tak na přímý dotaz zpravodajského serveru Novinky.cz. Tehdy však zástupci polské společnosti neprozradili, kdy se tak má stát.

O uzavření původních poboček se tak zákazníci dozvěděli zpravidla až ve čtvrtek, když si šli vyzvednout své objednávky. „Uvědomujete si, že jste možná poslední zákazník kamenného CZC v historii?“ s těmito slovy se loučila ve čtvrtek večer dvojice prodejců v bývalé sídlištní výtopně na Hájích, kde posledních více než dvacet let byla kmenová pobočka CZC.cz.

CZC.cz definitivně skončilo, Mall.cz zatím zůstává

Internet a PC

Slibovali rozvoj, místo toho CZC.cz v tichosti ruší pobočky

Internet a PC

Allegro nyní na stránkách původního CZC.cz informuje pouze o možnosti vyzvednutí v partnerských prodejnách CZC. Jejich vyhledávač nicméně od čtvrtka nefunguje, takže kde sídlí, se uživatelé nedozvědí. A to ani po zadání přesné adresy.

Podle dřívějšího oznámení by v provozu měly zůstat desítky partnerských poboček. „Většina kamenných prodejen CZC.cz, konkrétně 41 našich franšízových prodejen CZC.cz, zůstane i nadále v provozu,“ řekl Novinkám již dříve mluvčí skupiny Allegro Marcin Gruszka.

„Uvedený krok, včetně rozhodnutí o uzavření devíti vlastních prodejen CZC.cz, je v souladu s naším cílem zachovat konkurenceschopné a udržitelné podnikání,“ zdůraznil v reakci na dotaz Novinek Gruzska.

Foto: repro CZC.cz

Původní stránky CZC.cz

Změnil se k nepoznání

Původní e-shop CZC.cz přestal existovat tento týden ve čtvrtek. Byl přitom plný rad zkušených uživatelů v diskusních fórech, článků od redakce, recenzí uživatelů. V průběhu let se stal i historickou studnicí informací pro sběratele hardwaru o již nepodávaných produktech. Z něj ale nezůstalo vůbec nic.

Místo toho se nyní na webu CZC.cz zobrazuje stejná nabídka jako na polském tržišti, kam byl kdysi slavný e-shop přesunut. Pokud se zákazníci potřebují dostat k historii svých objednávek nebo řešit reklamace či vrácení zboží, příslušné položky již na Allegru nenaleznou. Musí jít na speciální stránku FAQ, kterou polské tržiště kvůli tomu připravilo.

S původním e-shopem CZC.cz toho nemá záložka na polském tržišti příliš společného, tedy kromě značky. „Přestože jsme si vědomi, že z technických důvodů nebudeme schopni přenést všechny funkce, které poskytuje e-shop CZC.cz, jsme rozhodnuti nový CZC shop na platformě Allegro dlouhodobě vylepšovat. Věříme, že tyto kroky přinesou CZC zaslouženou stabilitu a nové zákazníky,“ stojí v prohlášení polského tržiště.

Stejný osud by nyní měl potkat také internetový obchodní dům Mall.cz, který Allegro koupilo společně s CZC.cz. Kdy k vypnutí Mallu dojde, však zástupci polského tržiště zatím neupřesnili.

Foto: repro czc.cz

Takto nově vypadá CZC.cz.

Foto: repro czc.cz

Stránka FAQ, kde mohou lidé řešit reklamace.

Nevydařený obchod

E-shop Mall podle HN loni v Česku utržil 4,9 miliardy korun, ze zahraničních prodejů pak přidal další 1,7 miliardy. Obsloužil více než dva miliony zákazníků, vyřídil s nimi 3,5 milionu objednávek. Do budoucna do jeho hospodaření nebude podle HN vidět. Rok 2023 byl totiž poslední, kdy Allegro ve výroční zprávě rozklíčovalo čísla pro jednotlivé obchody – od 1. ledna letošního roku se české obchody sloučily pod Allegro Retail a údaje za ně budou schované ve struktuře nové společnosti, připomněl deník.

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDO přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, jež je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

Anketa

Nakupovali jste v e-shopu CZC.cz?
Ano, nakupoval(a) jsem tam pravidelně.
28,3 %
Ano, ale jen občas.
49,5 %
Ne, nikdy jsem tam nic nekoupil(a).
22,2 %
Celkem hlasovalo 1859 čtenářů.

„Alza může slavit.“ Přechod CZC.cz pod polské Allegro zákazníci kritizují

Internet a PC

CZC.cz zatím nekončí, dušuje se Allegro. Na dotazy ale neodpovídá

Internet a PC

Související články

CZC.cz zanikne ve čtvrtek

Ve středu večer obdrželi zákazníci CZC.cz hromadný e-mail, ve kterém je polské Allegro, současný vlastník „dvojky na trhu s elektronikou“, informuje o konci...

Výběr článků

Načítám