Hlavní obsah

CZC.cz se zbavuje elektroniky, zavře vlastní pobočky

Praha

Zákazníci internetového obchodu CZC.cz si mohli všimnout, že v posledních týdnech probíhají u „dvojky na trhu s elektronikou“ masivní výprodeje. Často lze narazit na produkty, které jsou v meziměsíčním srovnání levnější klidně i o polovinu. Takto výrazné slevy mají vcelku jasný důvod. CZC.cz se chystá zavřít vlastní pobočky, proto se potřebuje zbavit skladových zásob.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.cz

Článek

Na rušení poboček upozornili Novinky již dříve samotní čtenáři. Šlo o reakci na dřívější článek, ve kterém se rozebíralo, zda se chystá konec CZC.cz, či nikoliv.

V roce 2018 k příležitosti 20. výročí, tedy ještě před převzetím Allegra, se CZC.cz chlubilo, že má v Česku již 72 poboček, což je možné dohledat přímo na webu tohoto e-shopu. Pokud se ale nyní snažíte pobočky vyhledat přímo mezi výdejními místy, zobrazí se vám jich už jen 50. Ještě v červnu to bylo o jednu více.

E-shop Mall.cz se přesouvá na on-line tržiště Allegra

Internet a PC

CZC propouští a zavírá prodejny

Internet a PC

Zůstanou jen partnerské pobočky

Podle jakého klíče Allegro ruší pobočky, nebylo doposud jasné. Až nyní zástupci společnosti na dotaz Novinek přiznali, že se rozhodli zrušit všechny vlastní prodejny – zůstanou už jen ty partnerské.

„Většina kamenných prodejen CZC.cz, konkrétně 41 našich franšízových prodejen CZC.cz, zůstane i nadále v provozu,“ řekl Novinkám mluvčí skupiny Allegro Marcin Gruzska.

Kdy přesně k uzavření prodejen dojde, však neupřesnil. Vše bude evidentně záležet na tom, jak velký budou mít zákazníci zájem o zlevněné zboží. Právě prostřednictvím slev se totiž evidentně Allegro snaží zbavit skladových zásob, aby mohlo vlastní prodejny CZC.cz uzavřít. V minulosti se ke stejnému kroku rozhodlo také v případě prodejen Mall.

„Uvedený krok, včetně rozhodnutí o uzavření 9 vlastních prodejen CZC.cz, je v souladu s naším cílem zachovat konkurenceschopné a udržitelné podnikání,“ zdůraznil v reakci na dotaz Novinek Gruzska.

V partnerských prodejnách podle něj dojde ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku k rozšíření služeb o možnost vydávání zboží objednaného na Mallu.

Jisté je nicméně to, že zákazníci obou obchodů už nebudou moci nakupovat na klasických e-shopech, jak byli zvyklí doposud. Místo toho oba známé české obchodníky zařadí Allegro do svého vlastního internetového tržiště, kde budou muset bojovat o přízeň zákazníků po boku tisíců dalších obchodníků.

„Hlavním cílem je uzdravit naše české podniky. Postupně měníme Mall a CZC.cz na obchodníky na platformě Allegro a přesouváme je na společnou technickou a softwarovou platformu,“ sdělil Gruszka.

Foto: repro Allegro.cz

Záložka s obchodem CZC.cz na internetovém tržišti Allegro

Foto: repro CZC.cz

Dosavadní stránky CZC.cz

Nevydařený obchod

E-shop Mall podle HN loni v Česku utržil 4,9 miliardy korun, ze zahraničních prodejů pak přidal další 1,7 miliardy. Obsloužil více než dva miliony zákazníků, vyřídil s nimi 3,5 milionu objednávek. Do budoucna do jeho hospodaření nebude podle HN vidět. Rok 2023 byl poslední, kdy Allegro ve výroční zprávě rozklíčovalo čísla pro jednotlivé obchody – od 1. ledna letošního roku se české obchody sloučily pod Allegro Retail a údaje za ně budou schované ve struktuře nové společnosti, připomněl deník.

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDA přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, která je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

„Alza může slavit.“ Přechod CZC.cz pod polské Allegro zákazníci kritizují

Internet a PC

CZC.cz zatím nekončí, dušuje se Allegro. Na dotazy ale neodpovídá

Internet a PC

Související články

CZC propouští a zavírá prodejny

I když vedení polského Allegra ještě v červnu slibovalo, že se chystá rozvíjet dvojku na trhu s elektronikou CZC, realita je úplně jiná. Místo toho se dál...

Výběr článků

Načítám