Hlavní obsah

CZC.cz definitivně skončilo, Mall.cz zatím zůstává

Přesně, jak polská společnost Allegro ve středu avizovala, tak se stalo. Ve čtvrtek večer definitivně zanikl e-shop s elektronikou CZC.cz. Kdysi hrdá „dvojka na trhu s elektronikou“ se stala jen pouhou záložkou na polském tržišti. Původní e-shop jen zrcadlí nabídku na Allegru. Mall.cz by měl následovat, zatím ale zůstává.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.cz

Článek

O konci CZC.cz informovali zástupci společnosti Allegro své zákazníky pouhý den před zánikem původního e-shopu, tedy ve středu večer. Upozorňovaly na to také Novinky.

Původní e-shop byl plný rad zkušených uživatelů v diskusních fórech, článků od redakce, recenzí uživatelů. V průběhu let se stal i historickou studnicí informací pro sběratele hardwaru o již nepodávaných produktech. Z něj ale nezůstalo vůbec nic.

Místo toho se nyní na webu CZC.cz zobrazuje stejná nabídka jako na polském tržišti, kam byl kdysi slavný e-shop přesunut. Pokud se zákazníci potřebují dostat k historii svých objednávek nebo řešit reklamace či vrácení zboží, příslušné položky již na Allegru nenaleznou. Musí jít na speciální stránku FAQ, kterou polské tržiště kvůli tomu připravilo.

CZC.cz se zbavuje elektroniky, zavře vlastní pobočky

Internet a PC
Foto: repro czc.cz

Takto nově vypadá CZC.cz

S původním e-shopem CZC.cz toho nemá záložka na polském tržišti příliš společného, tedy kromě značky. „Přestože jsme si vědomi, že z technických důvodů nebudeme schopni přenést všechny funkce, které poskytuje e-shop CZC.cz, jsme rozhodnuti nový CZC shop na platformě Allegro dlouhodobě vylepšovat. Věříme, že tyto kroky přinesou CZC zaslouženou stabilitu a nové zákazníky,“ stojí v prohlášení polského tržiště.

Foto: repro czc.cz

Stránka FAQ, kde mohou lidé řešit reklamace.

Další na řadě je Mall

Stejný osud by nyní měl potkat také internetový obchodní dům Mall.cz, který Allegro koupilo společně s CZC.cz. Kdy k vypnutí Mallu dojde, však zástupci polského tržiště zatím neupřesnili.

„Hlavním cílem je uzdravit naše české podniky. Postupně měníme Mall.cz a CZC.cz na obchodníky na platformě Allegro.cz a přesouváme je na společnou technickou a softwarovou platformu,“ prohlásil již dříve mluvčí skupiny Allegro Marcin Gruszka.

Dalším krokem má být uzavření všech vlastních poboček. Tento krok už v případě Mallu proběhl před lety, nyní čeká také CZC. V provozu zůstanou jen ty partnerské. „Většina kamenných prodejen CZC.cz, konkrétně 41 našich franšízových prodejen CZC.cz, zůstane i nadále v provozu,“ řekl Novinkám již dříve Gruzska.

Foto: repro mall.cz

Mall.cz zatím funguje normálně.

„Uvedený krok, včetně rozhodnutí o uzavření devíti vlastních prodejen CZC.cz, je v souladu s naším cílem zachovat konkurenceschopné a udržitelné podnikání,“ zdůraznil v reakci na dotaz Novinek Gruzska.

Kdy přesně budou vlastní pobočky CZC.cz uzavřeny, však neupřesnil. V partnerských prodejnách nicméně dojde ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku k rozšíření služeb o možnost vydávání zboží objednaného na Mallu.

Nevydařený obchod

E-shop Mall podle HN loni v Česku utržil 4,9 miliardy korun, ze zahraničních prodejů pak přidal další 1,7 miliardy. Obsloužil více než dva miliony zákazníků, vyřídil s nimi 3,5 milionu objednávek. Do budoucna do jeho hospodaření nebude podle HN vidět. Rok 2023 byl totiž poslední, kdy Allegro ve výroční zprávě rozklíčovalo čísla pro jednotlivé obchody – od 1. ledna letošního roku se české obchody sloučily pod Allegro Retail a údaje za ně budou schované ve struktuře nové společnosti, připomněl deník.

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDA přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, jež je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

Foto: repro CZC.cz

Původní e-shop CZC.cz

„Alza může slavit.“ Přechod CZC.cz pod polské Allegro zákazníci kritizují

Internet a PC

Související články

CZC.cz zanikne ve čtvrtek

Ve středu večer obdrželi zákazníci CZC.cz hromadný e-mail, ve kterém je polské Allegro, současný vlastník „dvojky na trhu s elektronikou“, informuje o konci...

Výběr článků

Načítám