Hlavní obsah

Cykly, propady a bubliny. Jak číst chování bitcoinu

Kryptoměny se těší v poslední době stále rostoucí popularitě, a to především jako prostředek pro investory, kteří chtějí vydělat na velkých výkyvech kurzu. Navzdory vysoké volatilitě ale řada lidí považuje virtuální mince za alternativu pro dlouhodobé investice. Pokud chcete s investicemi do kryptoměn začít, je nejprve nutné se na trhu dobře zorientovat.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Volatilita, tedy výkyvy kurzu, se totiž pohybuje zpravidla v cyklech. Trh zachvátí buď investiční euforie, nebo propad spojený s fází deprese. Ani v horších obdobích ale není nutné digitální aktiva zatracovat.

V uplynulých letech se totiž ukázalo, že pokud u bitcoinu vlastník vydrží alespoň pět let, šance, že prodělá, se téměř blíží nule. Někteří analytici navíc odhadují možný kurz ve výši až čtyř milionů korun za jeden bitcoin v horizontu několika let. Aktuálně se hodnota pohybuje okolo 1,3 milionu korun.

Bitcoin se stabilizoval na 1,3 milionu. Klesající inflaci navzdory

Internet a PC

V současnosti popularita bitcoinu roste. Minimálně to ukazují nálady na trhu s kryptoměnami. Lidé mu věří a jeho hodnota stoupá. Mimo jiné je to ovlivněné tím, že bitcoinová inflace je minimální a dopředu známá, protože je v oběhu jen omezené množství těchto virtuálních mincí.

Navíc je decentralizovaný a transakce prostřednictvím bitcoinu jsou uskutečnitelné po celém světě, což bývá hlavním argumentem fanoušků kryptoměn.

Letošní rok je nicméně z pohledu dlouhodobých trendů pro bitcoin zcela výjimečný. Své maximální hodnoty totiž dosáhl ještě před halvingem – událostí, která nastává po čtyřech letech a při níž se odměna těžařům za vytěžení nového bloku bitcoinu sníží o polovinu. Právě díky výjimečné situaci z letošního jara ovšem zažité cykly přestávají být pro někoho snadno předvídatelné.

Mezi býkem a medvědem

Vrchol a dno sinusoidy, mezi kterými těžba bitcoinu osciluje, se nazývá býčí a medvědí trh. Děje se tak ve čtyřletých cyklech, kdy z maxima ceny dochází k fázi poklesu. Letošní rok ovšem pravidelný interval o něco proměnil. Bitcoin dosáhl své nejvyšší zaznamenané hodnoty, která se označuje jako All-Time High (ATH), těsně před halvingem, což se historicky nikdy nestalo.

„Kryptoměny se dostávají do mainstreamu a nemůžeme předpokládat, že se budou cykly neustále opakovat stejným způsobem dokola. Kryptoprůmysl je pořád velmi mladý a až se vznikem regulací můžeme očekávat jeho ustálení,“ komentovala aktuální dění ve světě kryptoměn generální ředitelka platební brány Confirmo Anna Štrébl.

Situaci na trhu s bitcoinem připisuje vlivu ETF, tedy jeho vstupu do burzovně obchodovaných fondů, který zjednodušil investování do kryptoměn, ale i širšímu stavu globální ekonomiky a geopolitiky.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC

Že bitcoin zaznamenal růst ceny těsně před halvingem podle finančního ředitele společnosti SatoshiLabs Štěpána Uheríka zase tak výjimečné není. Dosažení ATH ale neobvyklé je. „Samotný krátkodobý růst ceny před halvingem a po něm není ničím unikátním a v historii jsme jej viděli opakovaně. Speciální bylo dosažení samotného ATH, který zřejmě způsobila razantní poptávka po bitcoinu ze strany ETF fondů. Domnívám se, že to byl hlavní důvod, který na sebe samozřejmě strhnul další faktory – zvýšenou pozornost bitcoinu věnovala média a zájem o tuto kryptoměnu i o její nákup projevila laická veřejnost,“ podotkl.

Podobně situaci kolem kryptoměn vnímá i Roman Valihrach, generální ředitel Coinmate: „Každý cyklus se objeví teorie, že tentokrát je to jiné. Ten minulý mnoho lidí věřilo na takzvaný supercyklus, kdy díky zapojení institucí neměl bitcoin už tak zásadně klesnout. Tato teorie se ukázala jako chybná a zkrachovalo mnoho agresivních fondů, které byly zapákované na růst.“

Doplnil, že začátek tohoto cyklu byl ale skutečně jiný než ty předešlé. „Díky optimismu ohledně ETF jsme dosáhli ATH ještě před halvingem, to se nikdy předtím nestalo. Začaly se tedy objevovat teorie, že tento cyklus bude zrychlený, někteří předpovídají vrchol již ke konci tohoto roku. Jaká bude realita, ale nikdo neví. Je třeba být připraven na všechny varianty,“ doporučil.

Cyklické fáze bitcoinu

  • Nejrozšířenější teorií je čtyřletý cyklus vyvolaný takzvaným halvingem – událostí, kdy se každé čtyři roky sníží odměna těžařů na polovinu, tudíž se snižuje množství bitcoinů uvolněných do oběhu.
  • Vrcholem cyklu je fáze býčího trhu, kdy vládne všeobecné nadšení, všichni jsou v plusu a podléhají dojmu, že jsou skvělí investoři. Tento pocit podporují i média.
  • Protikladem jsou fáze během medvědího trhu, kdy i ti otrlí kapitulují a prodají, často se značnou ztrátou. Všeobecně panuje velmi pesimistická nálada a o kryptoměnách se v médiích mluví jen v souvislosti s tím, že bublina splaskla a jsou již opravdu mrtvé. V horším případě se o nich nemluví vůbec.
  • Fází je ve skutečnosti ještě více. V důsledku toho, že se fundamentální parametr bitcoinu téměř nemění, cena je vyjádření nálady na trhu. Velmi dobře na to sedí pomůcka „psychologie tržního cyklu“ která je řadu let dostupná na internetu.

Budoucnost kryptoměn

Podle Valihracha se od konce loňského roku ocitáme ve fázi býčího trhu, který ještě nepřišel do své manické fáze a pravděpodobně vytrvá do konce tohoto roku, případně do roku nadcházejícího. Odhadovat, jaké maximální ceny bitcoin dosáhne, je ale – jak říká – složité.

Uherík je toho názoru, že by cyklus mohl být unikátní a mít větší dopad i multiplikační efekt, než měl ten poslední. Větší masovost, zapojení institucí, ale i nejistá geopolitická situace a mnohé ekonomické problémy by mohly umocnit roli bitcoinu jako aktiva do turbulentních dob. Jedním dechem ovšem dodává, že se stále jedná o spekulace a budoucnost nikdo nezná.

Podle Anny Štrébl se všeobecně očekává v následujícím roce velký růst. Bitcoin totiž historicky po halvingu dosahoval rekordních výší. „Pokud máme očekávat stejný vývoj jako dříve, jsme momentálně ve fázi akumulace před růstem a novými ATH. Spekulativní komentátoři odhadují možný kurz až 180 000 dolarů (přes čtyři miliony korun) za jeden bitcoin,“ uvedla.

Do vývoje a růstu bitcoinu se mohou významně propsat, jak podotýká, i americké volby. Za Bidenova prezidentování se americké úřady většinově stavěly vůči kryptoměnovému průmyslu velmi skepticky a přísně. Donald Trump ovšem v rámci předvolební kampaně začal cílit na americkou kryptokomunitu a sponzory z tohoto průmyslu se sliby, že se USA stanou přívětivým regulátorem.

„Navíc se Trumpův kandidát na viceprezidenta J. D. Vance na téma kryptoměn vyjadřuje už dlouhodobě pozitivně. Pokud by jejich platforma zvítězila a pokud by se předvolební sliby naplnily, může to kryptoměnový trh významně ovlivnit – americký trh totiž dramaticky působí na ten globální,“ doplnila Štrébl.

Lukačovič: Bitcoin nese rysy pyramidové hry

Internet a PC

Jak investovat do bitcoinu

Podle expertů by tedy investoři měli počítat s tím, že cykly existují. V dlouhodobém měřítku by se navíc neměli snažit je přelstít. Podle Valihracha tkví největší riziko v tom, že se lidé podívají na historický graf a řeknou si, no to je jasné, koupím dole a prodám nahoře. Realita je ale, jak upozorňuje, o dost složitější. Málokdo dovede trefit přesné dno a téměř nikdo netrefí maximální vrchol.

Všem začínajícím investorům by proto doporučil investovat dlouhodobě a nesnažit se příliš časovat trh. „S pětiletým horizontem neexistuje nikdo, kdo by na držení bitcoinu prodělal peníze. Je však mnoho těch, co se trh snažili přechytračit a skončili se značnou ztrátou,“ upozorňuje.

Nejjednodušší je podle něj nakupovat bitcoin pravidelně metodou DCA, vyprůměrovat si nákupní cenu a dívat se na digitální aktivum optikou dlouhodobé investice. „Bitcoin z principu svého fungování buď uspěje a jeho cena půjde extrémně vysoko, nebo neuspěje, lidé o něj ztratí zájem a stane se bezcenným. Já věřím té první variantě, a proto se na něj dívám jako na dlouhodobou investici. To, co se děje v průběhu, už mne tolik nezajímá,“ vysvětlil Valihrach.

Doporučení, jak přistupovat k nákupu bitcoinu, má i Uherík: „V bitcoin komunitě se traduje jedno rčení: nejlepší doba k nákupu bitcoinu byla už před deseti lety, druhá nejlepší je právě teď,“ říká. „Pokud je někdo investor, který zvažuje vstup do bitcoinu, doporučil bych mu hlavně rozumně začít, klidně s menší částkou.“ I on se přiklání k formě pravidelného měsíčního spoření známého pod zkratkou DCA.

Halving bitcoinu

Bitcoin je jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších kryptoměn. Tato virtuální měna vznikla už v roce 2009, větší popularitě se ale těší až v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Těžaři přitom dostávají za svou činnost poplatky od ostatních uživatelů. Snížení jejich odměny je právě zmiňovaný halving.

Je to mechanismus, který představuje jednu z hlavních výhod bitcoinu. Umožňuje postupný pokles nabídky bitcoinu, což zvyšuje jeho hodnotu v čase. Zatím poslední halving se uskutečnil v noci z pátku 19. dubna 2024 na sobotu 20. dubna 2024.

Češi zobchodovali kryptoměny za 300 milionů Kč

Internet a PC

Související články

Náročnost těžby bitcoinů dosáhla rekordu

Těžit kryptoměny se dá prakticky na čemkoliv. Aby se to vyplatilo, potřebujete velmi výkonné stroje. A nyní to platí dvojnásob, náročnost těžby bitcoinu totiž...

Výběr článků

Načítám