Hlavní obsah

Češi zobchodovali kryptoměny za 300 milionů Kč

Praha

Češi v červenci nakoupili kryptoměny za zhruba 300 milionů korun, což je o pětinu více než ve stejný měsíc loni. Proti červnu to znamená pokles zhruba o 50 milionů korun. Za sedm měsíců roku objem obchodů meziročně stoupl o šest procent na 2,55 miliardy korun. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Článek

„Obchodování s kryptem v červenci probíhalo spíše v klidném prázdninovém módu. Bylo patrné čekání na trhu na významnější impulz,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Se srpnem přitom přišel pád kurzu. Ještě na konci července měl bitcoin hodnotu 1,6 milionu korun, prakticky od začátku tohoto měsíce ale kurz klesal. Největší propad přišel tento týden v pondělí, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 1 150 301 Kč. Hodnota tedy klesla bezmála o půl milionu korun.

Následně ale začal bitcoin opět posilovat, ve čtvrtek dopoledne se obchodoval za 1 323 641 Kč. Hodnota je tedy vyšší než po pondělním kolapsu, ale stále nedosahuje takové výše jako na konci července.

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Bitcoin pozvolna roste, všechny ztráty ale ještě neumazal

Internet a PC

Podle analytika investiční platformy Port Marka Pokorného byl červenec z hlediska nákupů slabším měsícem i pro další kryptoměny, především ethereum. Druhá nejznámější kryptoměna měla na konci července hodnotu 79 431 Kč. Tento týden v pondělí se ale kurz propadl až na 50 449 Kč. Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 55 777 Kč.

„Stejně jako řada dalších kryptoměn má ale za sebou dobrý půlrok se ziskem 46 procent. Situaci odráží i ohodnocení celého kryptoměnového trhu, které se od začátku roku zvýšilo o 35 procent na 2,29 bilionu dolarů (52,85 bilionu Kč),“ podotkl Pokorný.

V červenci byly v USA spuštěny fondy na ethereum. „Ethereum je po bitcoinu druhá největší kryptoměna a spuštění ETF bylo sledováno s poměrnou skepsí ohledně zájmu investorů. Tyto obavy byly po spuštění rozptýleny a obchodované objemy ethereum ETF dosáhly hned první den 1,1 miliardy dolarů. Což je sice hrubá čtvrtina objemů, které první den po spuštění svého ETF zaznamenal bitcoin, je zde ale třeba reflektovat, že bitcoin má čtyřnásobnou tržní kapitalizaci oproti ethereu,“ uvedl investiční analytik Wood&Company Tomáš Kacerovský.

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední měsíc

USA jako kryptoměnová velmoc

Za zmínku podle Kacerovského určitě stojí vystoupení Donalda Trumpa na bitcoin konferenci v Nashvillu, kde oznámil, že bude kryptoměny jako případný prezident jasně podporovat a vytvoří z USA centrum inovací v této oblasti.

„Je velmi pravděpodobné, že celková tržní kapitalizace bitcoinu jednou překoná i zlato. I proto chci, aby Spojené státy na tomto trhu dominovaly. Když nebudeme kryptovelmocí my, může se jí stát Čína,“ burcoval Trump.

V reakci na to už se ozývají hlasy z tábora jeho soupeřky v prezidentském klání Kamaly Harrisové, jejíž straničtí kolegové vyzývají k narovnání vztahů s krypto odvětvím.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC

Související články

Náročnost těžby bitcoinů dosáhla rekordu

Těžit kryptoměny se dá prakticky na čemkoliv. Aby se to vyplatilo, potřebujete velmi výkonné stroje. A nyní to platí dvojnásob, náročnost těžby bitcoinu totiž...

Výběr článků

Načítám