Hlavní obsah

Češi letos utratili za kryptoměny miliardy

Praha

Navzdory menším či větším výkyvům kryptoměny Čechy lákají, letos – konkrétně za prvních devět měsíců – nakoupili virtuální mince za 3,08 miliardy korun. V praxi to představuje meziroční nárůst o osm procent. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V září se objem obchodů s kryptoměnami zvýšil v Česku meziročně o desetinu na 280 milionů korun. Proti letošnímu srpnu to znamená nárůst zhruba o 30 milionů Kč.

„V září krypto trh zaznamenal mírné oživení, kdy hlavní měny bitcoin i ethereum zaznamenaly jednociferný růst. Očekáváme, že růst bude pokračovat i v dalších měsících i v souvislosti s uvolňováním měnové politiky v USA,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Na začátku září se bitcoin obchodoval za 1 227 989 Kč. Aktuálně se však hodnota vyšplhala na 1 441 520 Kč. Na konci září nicméně byla cena ještě vyšší, činila 1 494 764 Kč.

Bitcoin pozvolna posiluje. A není jediný

Internet a PC

Podle analytika Portu Lukáše Rašky pomohlo, když americká centrální banka snížila o 0,5 procentního bodu svou klíčovou úrokovou sazbu. To nahrává rizikovějším investičním aktivům, jako jsou právě kryptoměny.

Bitcoin podle něj vděčí za růst od začátku roku především americkým bitcoinovým ETF, která se těší velkému zájmu. Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Ethereum roste také

Podobně se dařilo i ethereu. Druhá nejznámější kryptoměna se na začátku září prodávala za 51 129 Kč, aktuálně je to za 56 073 Kč. Sluší se nicméně podotknout, že na konci září hodnota činila 61 272 Kč.

„Od začátku roku do konce září 2024 zůstává bitcoin navzdory vysoké volatilitě ve výrazném zisku. V tomto období si připsal přes 43 procent a v pomyslném souboji tak poráží jiná investiční aktiva jako americké akcie nebo zlato,“ uvedl Raška.

Zdůraznil přitom, že investoři na schválení ETF vázaných na ethereum nezareagovali tak pozitivně jako v případě bitcoinu. I proto růst druhé nejznámější kryptoměny na světě není tak výrazný jako v případě bitcoinu.

Trhy na vývoj nereagují

Podle investičního analytika Wood & Company Tomáše Kacerovského cena není to, co je potřeba v tento okamžik sledovat. „Je třeba zaměřit se na fundament a fakta. Září totiž přineslo řadu velmi pozitivních zpráv,“ řekl Kacerovský.

Například americký stát Louisiana nyní oficiálně za státní služby přijímá platby v kryptoměnách, konkrétně v bitcoinu a tokenizovaném dolaru USDC, uvedl. Dále bylo schváleno opční obchodování na největší bitcoin Spot ETF fond IBIT, který je spravovaný společností BlackRock.

„Celkově je vidět, že odvětví blockchainu prochází rapidním pozitivním vývojem, ale tržní ceny na něj zatím spíše nereagují,“ shrnul Kacerovský.

Cykly, propady a bubliny. Jak číst chování bitcoinu

Internet a PC

Výběr článků

Načítám