Hlavní obsah

Bitcoin skokově oslabil o desítky tisíc korun

Bitcoin neodstartoval nový týden zrovna dvakrát šťastně, během okamžiku se totiž hodnota nejznámější kryptoměny na světě propadla o desítky tisíc korun. Podobnou korekci zaznamenaly i další kryptoměny, například ethereum.

Článek

Citelný propad hodnoty zaznamenal bitcoin v noci z neděle na pondělí. Z původních 993 306 Kč se kurz propadl na 944 752 Kč, tedy o bezmála 50 000 Kč.

Je však vhodné zdůraznit, že přesně před týdnem byla hodnota ještě nižší. Jedna virtuální mince se tehdy obchodovala za 933 561 Kč. Minulý týden ve středu ale kurz vystřelil až na 1 000 909 Kč, což je letošní rekord.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední den

Když vezmeme v potaz, že letošní rok nejznámější kryptoměna na světě startovala na 380 890 Kč, je stále aktuální kurz velmi slušný – ve srovnání se začátkem roku je více než 2,5krát vyšší. V pondělí před polednem se bitcoin obchodoval za 957 423 Kč.

Absolutní rekord to ale zatím není, ten si bitcoin připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Obchody s kryptoměnami vzrostly v Česku v listopadu o polovinu

Internet a PC

Kurz ovlivňuje více faktorů

„Jedním z hlavních důvodů, proč se bitcoin vyšplhal na letošní maxima, je stále reálnější představa, že FED začne brzy snižovat úrokové sazby. Stejně tak na tom má svůj podíl očekáváné schválení spotového bitcoin ETF v Americe a blížící se halving, tedy půlení odměn pro kryptotěžaře,“ podotkl František Vinopal, předseda České kryptoměnové asociace.

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. O schválení takového bitcoinového fondu se nyní snaží hned několik společností v USA.

Podle některých analytiků je ale důvodů, proč se kurz drží tak vysoko, ještě více. „Bitcoinu pomáhají podobné faktory jako zlatu, zejména se jedná o oslabující americký dolar a vyhlídky na první snižování úrokových sazeb v USA. V prostředí padajících sazeb by se mohlo bitcoinu dařit, euforie nyní panuje i u ostatních kryptoměn,“ komentoval aktuální vývoj Petr Lajsek, analytik z Purple Trading.

Ethereum také ztratilo

V noci z neděle na pondělí oslabilo také ethereum, ze své hodnoty si odečetlo zhruba 3,5 tisíce korun. Kurz se propadl během noci z 53 395 Kč na 49 949 Kč. V pondělí před polednem se však jedna virtuální mince obchodovala už za 50 816 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Letošní nejvyšší kurz si druhá nejznámější kryptoměna připsala v minulém týdnu, když se jedna virtuální mince nabízela za 54 311 Kč.

Trezor uschová miliardy, přesto se vejde do kapsy

Hardware

Související články

Bitcoin pokořil milionovou hranici

Teprve v pondělí pokořil bitcoin 900tisícovou hranici, naposledy byl kurz takto vysoko vloni v březnu. O dva dny později je ale hodnota o dalších 100 tisíc...

Výběr článků

Načítám