Hlavní obsah

Bitcoin se stabilizoval na 1,3 milionu. Klesající inflaci navzdory

Srpen nebyl pro kurz bitcoinu příliš pozitivní, nicméně po velkém pádu se nejznámější kryptoměna stabilizovala na hranici 1,3 milionu korun. Kurz nijak dramaticky v posledním týdnu nestoupal ani neklesal navzdory klesající inflaci. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Ještě na konci července měl bitcoin hodnotu 1,6 milionu korun, prakticky od začátku srpna ale kurz klesal. Největší propad přišel v druhém srpnovém týdnu, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 1 150 301 Kč. Hodnota tedy klesla během pár dní bezmála o půl milionu korun.

Aktuálně se však nejznámější kryptoměna na světě obchoduje prakticky za stejnou sumu jako minulý týden. Konkrétně má jedna virtuální mince hodnotu 1 356 516 Kč.

„Minulý týden byly kryptotrhy stabilní, a to i přes nové údaje o indexu cen výrobců (PPI) a spotřebitelských cen (CPI) v USA, které ukázaly, že inflace v největší světové ekonomice nadále klesá. To zvyšuje pravděpodobnost, že Federální rezervní systém na svém nadcházejícím zářijovém zasedání sníží úrokové sazby,“ konstatoval Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Češi zobchodovali kryptoměny za 300 milionů Kč

Internet a PC

Přijde růst?

„Trhy nyní většinou předpovídají snížení sazeb o 25 bazických bodů na zářijovém zasedání, přičemž na listopadovém a prosincovém zasedání by mohlo dojít k agresivnějším snížením, což by v nadcházejících měsících a v příštím roce mohlo vést k růstu cen rizikových aktiv,“ nastínil Peters, jakým směrem by se mohl v dohledné době bitcoin ubírat.

V tuto chvíli nikdo nedokáže se 100% jistotou říci, zda bitcoin bude klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tak potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Zkraje letošního roku hodnota nejznámější kryptoměny na světě však činila pouze 946 227 Kč.

Celková tržní kapitalizace kryptoměn je v současné době 2,1 bilionu dolarů (47,38 bilionu korun), přičemž dominance bitcoinu na trhu činí 56 %.

Ethereum také posílilo

Kurz bitcoinu již tradičně kopírují také další kryptoměny. Například ethereum se na konci července nabízelo za 78 187 Kč, pak ale přišel propad až na 50 449 Kč. Aktuálně se ale druhá nejznámější kryptoměna obchoduje za 58 627 Kč. Podobný kurz mělo ethereum i v uplynulém týdnu.

Absolutní rekord si připsalo v listopadu 2021, kdy se obchodovalo za 104 970 Kč.

V druhé polovině července schválila americká Komise pro cenné papíry (SEC) žádost umožňující vstup na burzu fondům ETF, které budou vázány na ethereum. Očekávalo se, že kurz poroste – podobně jako dříve u bitcoinu. Žádný dramatický nárůst kurzu ale zatím nepřišel.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední měsíc

Přijde raketový růst? ETF navázaná na ethereum dostala v USA zelenou

Internet a PC

Související články

Náročnost těžby bitcoinů dosáhla rekordu

Těžit kryptoměny se dá prakticky na čemkoliv. Aby se to vyplatilo, potřebujete velmi výkonné stroje. A nyní to platí dvojnásob, náročnost těžby bitcoinu totiž...

Výběr článků

Načítám