Hlavní obsah

Bitcoin pozvolna roste, všechny ztráty ale ještě neumazal

Bitcoin má za sebou jeden z nejhorších týdnů v celé své historii, když během pár dní ztratil bezmála půl milionu korun ze své hodnoty. Část ztráty se sice podařilo umazat, na původní hodnotu se ale nejznámější kryptoměna na světě ještě ani zdaleka nevrátila. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Velké výprodeje na trhu kryptoměn byly způsobeny panikou na trzích z přicházející americké recese, ta se negativně podepsala i na akciových trzích.

„Kryptotrhy během asijské obchodní seance v pondělí prudce klesly. Příčinou byl slabší americký report o zaměstnanosti a vyšší míra nezaměstnanosti z pátku, což vyvolalo obavy z recese a donutilo investory opustit riziková aktiva,“ konstatoval Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

Důvodů k poklesu ale podle něj bylo více. „K výprodeji přispěl rostoucí japonský jen po nedávném zvýšení úrokových sazeb japonskou centrální bankou Bank of Japan či obavy ohledně vrácení peněz věřitelům zkrachovalé krypto burzy Mt.Gox a Jump Crypto, která pravděpodobně likvidovala krypto pozice v hodnotě stovek milionů dolarů, zejména ethereum,“ uvedl Peters.

Bitcoin klesl skoro o 500 000 Kč. Padají i další kryptoměny

Internet a PC

Pád a následný vzestup

Ještě na konci července měl bitcoin hodnotu 1,6 milionu korun, prakticky od začátku srpna ale kurz klesal. Největší propad přišel tento týden v pondělí, kdy se jedna virtuální mince nabízela za 1 150 301 Kč. Hodnota tedy klesla bezmála o půl milionu korun.

Následně ale začal bitcoin opět posilovat, ve středu dopoledne se obchodoval za 1 327 387 Kč. Hodnota je tedy vyšší než po pondělním kolapsu, ale stále nedosahuje takové výše jako na konci července.

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

„Zda bude tento růst pokračovat, nebo přijde další pokles, se teprve uvidí,“ uzavřel Peters.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Zkraje letošního roku hodnota nejznámější kryptoměny na světě však činila pouze 946 227 Kč.

Investoři se začali o kryptoměnu zajímat daleko více poté, co bylo v lednu schváleno 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Až poté se kurz bitcoinu dostal na nový rekord.

Pozvolna roste také ethereum

Oživení zaznamenaly na burzách také další kryptoměny, například ethereum z pondělních 50 449 Kč posílilo na 58 310 Kč. Před pádem byl však kurz ještě vyšší, hodnota druhé nejznámější kryptoměny činila na konci července 79 431 Kč.

Absolutní rekord si připsalo v listopadu 2021, kdy se obchodovalo za 104 970 Kč.

V druhé polovině července přitom schválila americká Komise pro cenné papíry (SEC) žádost umožňující vstup na burzu fondům ETF, které budou vázány na ethereum. Očekávalo se, že kurz poroste – podobně jako dříve u bitcoinu. Žádný dramatický nárůst kurzu ale zatím nepřišel.

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední týden

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty etherea za poslední měsíc

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Internet a PC

Související články

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Atentát na Donalda Trumpa, který se stal během víkendu na předvolebním mítinku, vyhnal cenu bitcoinu směrem vzhůru. Podle analytiků se investoři obávají...

Výběr článků

Načítám