Hlavní obsah

Bitcoin pozvolna posiluje. A není jediný

Navzdory menším či větším výkyvům bitcoin neustále posiluje. Za uplynulý měsíc hodnota nejznámější kryptoměny na světě vzrostla o více než 200 tisíc korun, hodnota jedné virtuální mince se tak už blíží 1,5 milionu. Po vzoru bitcoinu posilovalo také ethereum, vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Přesně před měsícem, tedy na začátku září, se bitcoin obchodoval za 1 227 989 Kč. Aktuálně se však hodnota vyšplhala na 1 471 013 Kč. Na konci září nicméně byla cena ještě vyšší, činila 1 494 764 Kč.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Začátkem letošního roku hodnota nejznámější kryptoměny na světě však činila pouze 946 227 Kč.

Raketový růst byl způsoben zkraje ledna schválením 11 bitcoinových ETF v USA. Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Cykly, propady a bubliny. Jak číst chování bitcoinu

Internet a PC

Ethereum také posílilo

Kurz bitcoinu již tradičně kopírují také další kryptoměny. Například ethereum se na začátku září nabízelo za 51 129 Kč, zkraje tohoto týdne se hodnota vyšplhala na 57 844 Kč. Sluší se nicméně podotknout, že na konci září hodnota činila 61 272 Kč.

Absolutní rekord si ethereum připsalo v listopadu 2021, kdy se obchodovalo za 104 970 Kč.

V druhé polovině července schválila americká Komise pro cenné papíry (SEC) žádost umožňující vstup na burzu fondům ETF, které budou vázány na ethereum. Očekávalo se, že kurz poroste – podobně jako dříve u bitcoinu. Žádný dramatický nárůst kurzu ale zatím nepřišel.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

EToro omezuje v USA obchodování s kryptoměnami

Internet a PC

Výběr článků

Načítám