Hlavní obsah

Bitcoin posiluje díky Trumpovi, ethereum ale ztrácí

Před dvěma týdny vyhnal atentát na Donalda Trumpa cenu bitcoinu směrem vzhůru. I další kroky kandidáta na amerického prezidenta vedou k tomu, že se nejznámější kryptoměna na světě šplhá k novým vrcholům. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Trump se stal terčem atentátníka v sobotu 13. července na mítinku v Pensylvánii. Kandidát na amerického prezidenta byl postřelen dvacetiletým mladíkem. Při incidentu zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i samotného útočníka. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha.

Bitcoin na to zareagoval výrazným růstem, což bylo podle analytiků způsobeno nervozitou na trzích plynoucí z možných nepokojů. V pátek – tedy den před atentátem – se bitcoin obchodoval za 1 320 484 Kč. Po víkendu měla jedna virtuální mince hodnotu už 1 468 468 Kč.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

USA jako bitcoinová velmoc

Navzdory menším či větším propadům růst bitcoinu pokračoval také v dalších dvou týdnech. Podpořen byl především během uplynulého víkendu konferencí Bitcoin 2024 v americkém Nashvillu, na které Trump také vystoupil.

Prohlásil, že chce „udělat z Ameriky bitcoinovou velmoc“, jak Novinky.cz informovaly už dříve. „Je velmi pravděpodobné, že celková tržní kapitalizace bitcoinu jednou překoná i zlato. I proto chci, aby Spojené státy na tomto trhu dominovaly. Když nebudeme kryptovelmocí my, může se jí stát Čína,“ burcoval Trump.

Foto: Kevin Wurm, Reuters

Donald Trump na konferenci Bitcoin 2024 v Nashvillu

Kurz bitcoinu na to zareagoval opětovným růstem. Ve čtvrtek před začátkem konference se bitcoin obchodoval za 1 496 036 Kč. Po víkendu to bylo už za 1 637 864 Kč.

Tento týden v úterý sice kurz oslabil na 1 558 453 Kč, stále však začátek roku převyšuje hodnota bitcoinu o stovky tisíc korun. V lednu se totiž nejznámější kryptoměna na světě nabízela za 946 227 Kč.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Investoři se začali o kryptoměnu zajímat daleko více poté, co bylo v lednu schváleno 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Ethereum oslabilo

Ethereum vývoj bitcoinu na trzích tentokrát nekopíruje. A to navzdory tomu, že před týdnem došlo v USA ke schválení ETF navázaných na ethereum. Krátce předtím se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 79 773 Kč, následně kurz vystřelil na 82 477 Kč. Aktuálně má však jedna virtuální mince cenu 78 012 Kč, což je méně než před informací o schválení ETF.

Ethereum letošní rok odstartovalo kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si připsalo v listopadu 2021, kdy se obchodovalo za 104 970 Kč.

Foto: Novinky

Hodnota etherea za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Internet a PC

Související články

Bitcoin padá, blíží se hranici 1,4 milionu

Kurz bitcoinu má v posledním týdnu spíše sestupnou tendenci, za posledních sedm dní oslabila nejznámější kryptoměna na světě o desítky tisíc korun. Aktuálně se...

Výběr článků

Načítám