Hlavní obsah

Bitcoin padá, blíží se hranici 1,4 milionu

Kurz bitcoinu má v posledním týdnu spíše sestupnou tendenci, za posledních sedm dní oslabila nejznámější kryptoměna na světě o desítky tisíc korun. Aktuálně se tak blíží pomyslné hranici 1,4 milionu korun. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

V letošním roce bitcoin zažil bouřlivý růst. Zkraje ledna totiž hodnota činila pouze 946 227 Kč. V půlce prvního měsíce letošního roku však přišel impulz, který zapříčinil dramatický nárůst.

Řeč je o schválení 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Investoři se díky tomu začali o nejznámější kryptoměnu na světě daleko více zajímat, což v půlce března vyvrcholilo stanovením nového rekordu bitcoinu, když se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Kurz zatím ještě nikdy nebyl vyšší.

Objem obchodů s kryptoměnami v květnu stoupl na 400 milionů

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Aktuálně je ale hodnota citelně nižší, byť začátek roku převyšuje o stovky tisíc korun. V pondělí ráno kurz činil 1 448 968 Kč. Přesně před týdnem se přitom nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 1 528 588 Kč.

Minulý týden v úterý se ale kurz vyhoupl až na 1 542 276 Kč. V porovnání s tímto dnem tedy bitcoin klesl bezmála o sto tisíc korun.

V tuto chvíli tedy nikdo nedokáže se stoprocentní jistotou říci, zda bitcoin bude klesat, nebo zda kurz zamíří směrem vzhůru k novým rekordům. Vysoká volatilita, tedy kolísání hodnoty, je pro kryptoměny typická. Před investicemi je tak potřeba dobře zvážit všechna rizika.

Ethereum také oslabilo

A jak je na tom druhá nejznámější kryptoměna? Přesně před týdnem se ethereum nabízelo za 82 057 Kč, během uplynulých sedmi dnů se ale kurz vyšvihl až na 83 944 Kč. Aktuálně se však jedna virtuální mince obchoduje za 78 761 Kč.

Pro úplnost dodejme, že letošní rok odstartovalo ethereum kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Bitcoin během pár hodin posílil o 100 000 korun

Internet a PC

Související články

Halving bitcoinu dokončen. Jak zareagoval kurz?

Bitcoin prošel v noci na sobotu halvingem, tedy snížením odměny pro těžaře na polovinu. V minulosti kurz nejznámější kryptoměny po půlení zpravidla vystartoval...

Výběr článků

Načítám