Hlavní obsah

Bitcoin klesl skoro o 500 000 Kč. Padají i další kryptoměny

Dramatický pokles hodnoty hlásí burzy u bitcoinu. Nejznámější kryptoměna na světě ztratila za pouhých pár dní stovky tisíc korun ze své hodnoty. Propady kurzů se ale týkají také dalších kryptoměn, například etherea. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

Bitcoin posílil na konci dubna až nad hranici 1,6 milionu korun a šplhal se k novým rekordům. Podpořilo ho především vystoupení Donalda Trumpa, který se zavázal, že v případě svého zvolení americkým prezidentem udělá z USA kryptoměnovou velmoc.

Od začátku měsíce ale nejznámější kryptoměna prakticky jen ztrácí. Přesně před týdnem se bitcoin obchodoval za 1 629 311 Kč, v pondělí ale hodnota klesla až na 1 150 301 Kč. Hodnota klesla tedy bezmála o půl milionu korun.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Velké výprodeje byly způsobeny panikou na trzích z přicházející americké recese, ta se negativně podepsala i na akciových trzích.

Kurz bitcoinu je nicméně stále vyšší než na začátku letošního roku, v lednu se totiž nejznámější kryptoměna na světě nabízela za 946 227 Kč. Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Investoři se začali o kryptoměnu zajímat daleko více poté, co bylo v lednu schváleno 11 bitcoinových ETF v USA – zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Padá také ethereum

Citelně oslabily také další kryptoměny, například ethereum mělo před týdnem hodnotu 79 431 Kč, aktuálně je to však pouze 50 449 Kč. To je dokonce nižší hodnota než na začátku letošního roku. Tehdy se druhá nejznámější kryptoměna nabízela za 51 890 Kč.

Absolutní rekord si připsalo v listopadu 2021, kdy se obchodovalo za 104 970 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Internet a PC

Související články

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Atentát na Donalda Trumpa, který se stal během víkendu na předvolebním mítinku, vyhnal cenu bitcoinu směrem vzhůru. Podle analytiků se investoři obávají...

Výběr článků

Načítám