Hlavní obsah

Zkoušejí to přes Prachaře a Krause. Takhle důvěřivce oškubou

Hned několik čtenářů se na Novinky.cz v posledních dnech obrátilo s varováním, že falešní novináři opětovně zneužívají vzhled a logo našeho zpravodajského serveru. Stejně jako v uplynulých měsících a letech si kyberšmejdi hrají na novináře. Zneužívají přitom herce Jakuba Prachaře i moderátora Jana Krause.

Foto: Novinky

Podvodné stránky imitující vzhled Novinek

Článek

Podvodný článek s titulkem „Jakub Prachař vyhlašuje válku bankám díky tajným investicím, které ohromují odborníky“ nyní koluje převážně jako reklama na sociálních sítích.

„Během živého vysílání s Jakub Prachařem se stal skandál, když tento muž omylem odhalil své tajemství. Mnoho lidí si všimlo Jakuba prohlášení a začalo posílat zprávy v průběhu vysílání. Program byl ale přerušen telefonátem z Národní banky, která požaduje, aby byl investiční program ihned ukončen,“ tvrdí kyberšmejdi v podvodném článku.

Prostřednictvím něj se snaží napálit důvěřivce, kterým tvrdí, že mají jednu z posledních možností, jak výhodně investovat do kryptoměn prostřednictvím platformy Bitcoin UP. Samozřejmě jde o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku ve skutečnosti z lidí vylákat peníze. Podvod je to nicméně poměrně propracovaný.

Po Krausovi to zkouší s prezidentem Pavlem. Falešní novináři tahají z lidí peníze

Bezpečnost

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po nich v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí je přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Uživatelé by neměli v žádném případě své osobní informace do registračního formuláře vyplňovat. Pokud tak učiní, měli by se vyvarovat následné komunikace se správcem platformy a odesílání jakýchkoli finančních prostředků.

Jako přes kopírák

Server Novinky.cz, Prachař ani Kraus samozřejmě s podvodným webem nemají vůbec nic společného. Právě postavu známého moderátora zneužívají kyberšmejdi poměrně často, koncem minulého roku koloval internetem falešný článek, který pojednával o tom, že kariéra Jana Krause visí na vlásku.

Až když se důvěřivci nechali zlákat fotkou slavného moderátora, naservírovali jim podvodníci zaručené investiční rady – v podstatě jako v případě aktuálně zachyceného podvodu.

V galerii níže naleznete ukázky dalších podvodných článků, které se v posledních týdnech objevily na síti. Některé jsou zdařilejší, jiné kopírují pouze logo serveru Novinky.cz. Nejčastěji se podvodné články šíří jako reklama na sociálních sítích.

Blokace není snadná

Podobné falešné články se zobrazují na různých zahraničních internetových doménách. Na podvodné odkazy můžete narazit dokonce i na Facebooku, ve vyhledávání Googlu či na YouTubu. Kyberšmejdi si jejich propagaci jednoduše zaplatí jako reklamu.

Využívají přitom toho, že tyto internetové platformy působí po celém světě. Reklamu si tak zakoupí někde v zahraničí, kde českému textu nikdo nerozumí, a nemůže tedy snadno odhalit, že se jedná o phishingový podvod.

Kvůli tomu, že se neustále mění internetové domény, na kterých jsou podvodné články umístěny, zpravidla nepomáhá ani nahlašování falešných reklam poskytovatelům služeb. Totožná reklama se jednoduše objeví znovu, akorát na jiných internetových stránkách.

Řešením je samozřejmě blokace podvodných domén, ale ty přibývají zpravidla rychlejším tempem, než jsou zakazovány. Podvodníci mohou relativně snadno zřídit klidně i stovky podvodných domén každý den. To je hlavní důvod, proč se falešné internetové stránky s investičními radami šíří internetem jako lavina.

Anketa

Narazili jste už letos na podvodný článek, který imitoval vzhled serveru Novinky.cz?
Ano, opakovaně.
58 %
Ano, ale pouze jednou.
2,6 %
Zatím ještě ne.
39,4 %
Celkem hlasovalo 7032 čtenářů.

Proč kyberšmejdi zneužívají vzhled serveru Novinky.cz?

Důvod, proč kyberšmejdi používají vzhled a logo zpravodajského serveru Novinky.cz, je vcelku prostý. Snaží se tak vzbudit u lidí pocit důvěry velkého média, načež jim naservírují „zaručené investiční rady“.

Design serveru Novinky.cz je imitován vcelku zdařile, což může i jinak ostražité uživatele zmást. Pozornější čtenáři si však mohou všimnout, že v adresním řádku internetového prohlížeče je úplně jiná doména nebo že odkazy na jednotlivé rubriky v záhlaví podvodné zprávy vůbec nefungují.

Je tedy zřejmé, že jde o jednoúčelově vytvořenou stránku, která má za úkol důvěřivce navnadit, a právě značka Novinek má přispět k tomu, aby zpráva působila důvěryhodně.

Důvěryhodnost se snaží kyberzločinci zvýšit i připojením falešné diskuze s hromadou spokojených zákazníků, kteří již z nového zákona profitují.

Kariéra Jana Krause visí na vlásku, vymýšlí si kyberšmejdi. Důvěřivce oškubou

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám