Hlavní obsah

Zázrak se nekoná. Agent Tesla útočí stále častěji

Ještě v březnu to vypadalo, že Agent Tesla je na ústupu. V uplynulém měsíci však nabral výrazně na síle, počet detekcí se zvýšil takřka dvojnásobně. Žádný škodlivý kód neútočil v dubnu na počítače s Windows častěji, varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Agent Tesla je typickým zástupcem špionážního malwaru – tzv. spywaru, který se zaměřuje na odcizení hesel. Tento nezvaný návštěvník pochopitelně neútočí pouze v Česku, mezi nejrozšířenější hrozby patří prakticky napříč celým světem.

„Největším rizikem je spyware pro hesla, která ukládáme do internetových prohlížečů. Webové prohlížeče totiž nejsou před útoky spywaru dostatečně zabezpečené. Útočníci poté profitují z monetizace takto získaných dat, prodeje samotných přihlašovacích údajů či z výkupného za opětovné zpřístupnění služeb,“ varoval Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Bezpečnost

Útočí ve vlnách

Jak je z uplynulých měsíců patrné, tento nezvaný návštěvník útočí ve vlnách. Loni na podzim to také vypadalo, že je tento škodlivý kód na ústupu, a pak začal počet detekcí růst. Z říjnových 16,31 % oslabil v listopadu na pouhých 5,36 %, spadl tedy z první příčky až na třetí.

V prosinci se však Agent Tesla opět vyšvihl do čela žebříčku nejrozšířenějších hrozeb, který Eset pravidelně vydává. Množství detekcí narostlo více než dvojnásobně – na 11,39 %. Výrazný nárůst detekcí pokračoval i na začátku letošního roku, v lednu činil podíl hrozeb 17,14 %, v únoru to bylo 17,90 %.

V březnu zaznamenali bezpečnostní experti pokles na 11,29 %. V dubnu ale počet detekcí opět dramaticky narostl na 21,92 %. Žádný škodlivý kód neútočil v Česku na platformu Windows častěji. Ostatní hrozby mají podíl jen v jednotkách procent, což jasně značí, jak nebezpečný Agent Tesla je.

Nevyžádané e-maily

Tento spyware se nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Masivně se šířil především zkraje dubna prostřednictvím příloh „PO.exe“, „PO116/PO116.exe“ a „PO-095325.scr“.

Právě koncovka spustitelného souboru .exe by měla být pro uživatele hlavním varováním, že nemají přílohu vůbec rozklikávat a naopak mají e-mail neprodleně smazat.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tedy nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Pozor na triky kyberšmejdů. Jak se jim bránit?

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám