Hlavní obsah

Zákaz cestování, propadnutí majetku. Sankce dolehnou na proruské hackery

V rámci rostoucího napětí mezi Západem a Ruskem ve středu uvalily Spojené státy, Velká Británie a Austrálie sankce na několik klíčových členů nechvalně známé proruské hackerské skupiny Evil Corp. Hackeři se dlouhodobě podílejí na kybernetických útocích zaměřených na finanční instituce po celém světě, nyní budou čelit zmrazení majetku a zákazu cestování do uvedených zemí. Agentura Reuters o těchto krocích informovala s odkazem na oficiální vládní zdroje.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní sankce vysílají jasný a rozhodný vzkaz Kremlu. Západ nebude tolerovat kybernetické útoky z ruského území, ať už jsou přímo řízeny státem, nebo prováděny prostřednictvím jeho kybernetického zločineckého ekosystému,“ prohlásil podle agentury Reuters britský ministr zahraničí David Lammy.

Jeho slova mají přímou souvislost s probíhajícími diskusemi o narůstajícím počtu kybernetických hrozeb, které pocházejí z Ruska, a jejich dopadu na mezinárodní stabilitu a bezpečnost.

Podle dostupných informací se britské sankce vztahují na 16 osob, které jsou přímo spojeny s hackerskou skupinou Evil Corp. Současně americké ministerstvo financí oznámilo sankce proti sedmi osobám a dvěma organizacím napojeným na tuto skupinu. Sluší se připomenout, že Spojené státy proti některým členům Evil Corp uvalily sankce již v minulosti.

Ukrajinští hackeři odvysílali v ruské televizi vlastní spot o invazi

Bezpečnost

Škodlivý kód Dridex

Hackerská skupina Evil Corp, která má podle amerických úřadů své hlavní sídlo v Rusku, je považována za jednu z nejnebezpečnějších kybernetických organizací současnosti. Tato skupina je zodpovědná za vývoj a distribuci malwaru Dridex, který umožňuje hackerům získávat přihlašovací údaje k bankovním účtům a dalším finančním institucím ve více než 40 zemích světa.

Odcizené prostředky z těchto účtů dosáhly podle odhadů částky přesahující 100 milionů dolarů, což je v přepočtu zhruba 2,3 miliardy korun.

Kybernetické útoky spojené s Evil Corp nejenže zasáhly bankovní sektor, ale měly také negativní dopad na další klíčové odvětví, jako jsou energetika, zdravotnictví a doprava. Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost jde o systematickou snahu destabilizovat mezinárodní ekonomické a bezpečnostní struktury prostřednictvím cílených útoků na kritickou infrastrukturu.

Uvalení sankcí na členy Evil Corp je dalším z kroků, kterými se západní státy snaží čelit rostoucím kybernetickým hrozbám přicházejícím z Ruska. Tímto opatřením chtějí Spojené státy, Británie a Austrálie vyslat signál, že se nebudou dívat pasivně na pokračující kybernetické útoky a budou podnikat konkrétní kroky k ochraně svých zájmů.

Jak se však bude situace vyvíjet dále, ukáže až čas. Kybernetická válka se totiž stává stále komplexnější a hackerské skupiny, jako je Evil Corp, jsou neustále schopny nacházet nové způsoby, jak obejít bezpečnostní opatření a pokračovat ve svých aktivitách.

Ruský antivirus Kaspersky dostane v USA stopku

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám