Hlavní obsah

V Česku je blokováno pět domén, které ohrožují bezpečnost

V Česku přibyly domény, které jsou blokovány kvůli ohrožení národní či mezinárodní bezpečnosti. Zatímco před měsícem byly z tohoto důvodu zablokovány pouze tři domény, aktuálně jich je už pět. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén, který pravidelně zveřejňuje sdružení CZ.NIC.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Aktuálně je na seznamu blokovaných domén pět nebezpečných. Jde konkrétně o weby banked.cz, bissecurit24.cz, bissecurit.cz, 3dsecurit.cz a helpdesk-user.cz.

Sdružení CZ.NIC neuvedlo, zda tyto weby sloužily k phishingovým útokům či jakým způsobem byly zneužívány. Správce české domény se nicméně řídí podle jasných pravidel. Všechny domény zmiňované výše tak byly zablokovány podle článku 17 pravidel registrace.

Na základě tohoto článku jsou blokovány domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost. Nejčastěji jsou takto zablokovány podvodné weby, které zneužívají kyberzločinci k phishingovým útokům.

Z bankéře České spořitelny se vyklubal podvodník. Nešťastnice přišla o 300 tisíc

Bezpečnost

Podvodné stránky ČNB

Česká národní banka (ČNB) již dříve varovala, že na doménách bissecurit24.cz a bissecurit.cz se objevovaly podvodné verze oficiálního webu ČNB. Prostřednictvím něj lákali z důvěřivců peníze, zaštitovali se přitom vytvořením rezervního účtu.

Zmiňované stránky již ale nebezpečí nepředstavují, neboť je sdružení CZ.NIC zablokovalo. V současnosti jsou tak nefunkční. To platí také o dalších webech, které byly zablokovány kvůli obavám z ohrožení národní či mezinárodní bezpečnosti.

Pojítkem u zablokovaných domén jsou přitom prakticky vždy neveřejné údaje o jejich majitelích. Například držitelem 3dsecurit.cz je Adam Giese, který má údajně pocházet z polské Vratislavi. Žádný další kontakt na něj ale z registru nevyčtete.

Doména helpdesk-user.cz byla zase registrována v USA na Floridě na jméno Private Wiliam, a to už 7. ledna 2024. Zda jde o skutečnou osobu nebo smyšlené jméno, není v tuto chvíli jasné – všechny kontaktní údaje jsou totiž opět neveřejné.

Kompletní přehled

Seznam začalo sdružení CZ.NIC zveřejňovat předloni ve snaze zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS (Domain Name System), tedy ze systému doménových jmen.

Prohlédnout si všechny zablokované domény můžete přímo na webových stránkách CZ.NIC. Počty zablokovaných domén se mění i několikrát denně, sdružení totiž seznam aktualizuje vždy jednou za hodinu.

„Dlužíte finančnímu úřadu.“ Podvodník vytáhl z mládence přes 200 000

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám