Hlavní obsah

Situace se nezklidnila. Česko sužují kybernetické nájezdy

Brno

Počet kybernetických incidentů v Česku byl letos v říjnu podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) znovu nadprůměrný. Úřad jich eviduje 27, žádný z nich ale podle něj nespadal do kategorie velmi významný. NÚKIB o tom informoval na webu. Nadprůměrné bylo i září s 21 zaznamenanými kybernetickými incidenty.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V říjnu opět dominovaly případy, při nichž byla narušena dostupnost služeb, šlo o takzvané DDoS útoky, NÚKIB takto klasifikoval zhruba dvě třetiny incidentů.

Útok typu DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Útočili proruští hackeři

Právě DDoS útoky patří k těm nejpoužívanějším v kybernetické válce paralelní s konfliktem na Ukrajině.

Snadná realizace, mizivá dohledatelnost. Hackeři si oblíbili DDoS útoky

Bezpečnost

V druhé polovině října se tímto způsobem podařilo hackerům vyřadit z provozu hned několik velkých webů včetně stránek policie, ministerstva vnitra či dopravního podniku. K útokům se již přihlásila proruská hackerská skupina NoName057(16), ta se na české cíle nezaměřila poprvé.

Podle antivirové společnosti Avast, která kybernetické nájezdy detailně zmapovala, byly DDoS útoky na české cíle vedeny v souvislosti se summitem Mezinárodní krymské platformy. Druhý ročník této iniciativy, jejíž vznik podnítil již v roce 2021 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se právě koncem října konal v Praze.

Nešlo jen o DDoS útoky

NÚKIB se v říjnu zabýval i dalšími kybernetickými incidenty. „Během října zaregistroval několik průniků, v jejichž rámci se útočníkům podařilo získat nejen přístupy k některým uživatelským účtům, ale v některých případech také přístupy přímo do interních systémů a provádět v nich neoprávněné akce,“ uvedl úřad.

Počty evidovaných kybernetických incidentů letos byly „ve vlnách“. V lednu jich úřad evidoval nadprůměrný počet 21, v únoru klesly na 13, ale v březnu jich pak bylo 28. Duben se pak vrátil do průměru se 14 evidovanými incidenty.

Následující dva měsíce byly znovu nadprůměrné, květen s 19 kybernetickými incidenty, v červnu jich úřad evidoval 22. V červenci zaregistroval 13, v srpnu 27.

Masivní útoky proruských hackerů ochromily weby české policie i ministerstva vnitra

Bezpečnost

Související články

ČNB se stala terčem kyberútoku

Kybernetické útoky na český bankovní sektor pokračují. V pátek se stala terčem cíleného útoku DDoS (Distributed Denial of Service) Česká národní banka, která...

Výběr článků

Načítám