Hlavní obsah

Sextortion v Česku: Mladík se svlékl na síti, začalo vydírání

Sextortion je na síti stále častější. Lákání intimních snímků a videí z nezletilých, načež následuje jejich vydírání, přitom není problémem jen v zahraničí – tento fenomén se objevuje i v Česku. Policie nyní jeden takový příběh popsala.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obětí vydírání se stal muž mladšího věku, který na sociální síti ukázal své intimní partie i obličej neznámému člověku. „Prostřednictvím sociální sítě oslovila mladého muže neznámá osoba vystupující pod ženským jménem a nastala mezi nimi čilá komunikace. Došlo i na videohovor, během kterého poškozený ukázal obličej, a navíc před dotyčným obnažil svoji intimní část těla,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

„Neznámý pachatel ho následně začal vydírat tím, že si pořídil záznam z uskutečněného videohovoru, který zveřejní na sociální síti a video rozešle mezi jeho přátele. Pokud tomu ale chce předejít, musí zaplatit částku ve výši 20 000 korun,“ uvedla mluvčí.

Na internetu se objevily profesionální návody, jak tahat z nezletilých nahé fotky a pak je vydírat

Internet a PC

Mladík ale nátlaku nepodlehl. „Poškozený to odmítl, žádné peníze neposlal a neblahou zkušenost přišel oznámit na policii. Na základě zjištěných okolností byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vydírání,“ doplnila mluvčí.

„Zvažujte, jaký obsah prostřednictvím sociálních sítí sdílíte, protože vše může být použito proti vám. Ve virtuálním prostředí nikdy nevíte, kdo je na druhé straně a jaké má úmysly. Zejména materiály s erotickým podtextem můžou být lehce zneužity, jak se to stalo v tomto případě, a pachatelé je často zneužívají právě k vydírání. Pokud se ale stanete obětí vyděrače, nikdy neplaťte a ihned kontaktujte policii,“ doporučila Miluše Zajícová.

Šmejdi se profesionalizují

Novinky.cz již dříve upozornily na to, že sextortion je stále větším problémem, kvůli kterému si dokonce už některé děti vzaly život. Na internetu se navíc nyní objevily profesionální návody, jak tahat z nezletilých nahé fotky a pak je vydírat.

Například příručka za 50 dolarů (1124 korun) nabízí přístup k autorovým vyděračským scénářům a za 250 dolarů (5621 korun) si mohou zájemci na tři měsíce předplatit soukromý mentoring. Bezpečnostní experti odhalili, že autor návodu dosud od zájemců obdržel nejméně 276 plateb.

Jde o důkaz toho, jak se pachatelé zprofesionalizovali. Návod též ukazuje, jak rychle se přizpůsobují opatřením jednotlivých platforem k potlačení zločinů. Obsahuje například varování, že „odhalit oběť na Instagramu je po nedávných updatech prakticky nemožné“.

„Tento problém bereme extrémně vážně a k ochraně našich uživatelů před podvody a dalším škodlivým chováním jsme zavedli striktní opatření. Obsah, jenž nabízí instrukce k aktivitám jako phishing nebo crypto-phishing, není povolen a bude odstraněn,“ sdělil mluvčí YouTube. To, že pro ochranu uživatelů dělají platformy maximum, řekli také mluvčí TikToku a Telegramu.

Sextortion: Jak se bránit?

Problematiku řeší ve spolupráci s Europolem i česká policie, která k tomu vydala varování i s postupem či radami, jak případnou situaci řešit:

  1. Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.
  2. Vyhledej pomoc. Nejsi sám.
  3. Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.
  4. Přestaň komunikovat. Odstav dotyčnou osobu.
  5. Oznam to na policii.

„Tak dělej, nebo tě donutím.“ Sextortion na internetu končí sebevraždami

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám