Hlavní obsah

Seniorku lákal na společný život. Z lékaře se vyklubal podvodník

Seniorka z Jesenicka toužila po společném životě s „českým chirurgem žijícím v Kanadě“. Narazila na něj na sociální síti, kde ji muž „dostal“ na sladká slova. Ze vztahu ale nakonec nebylo nic. Žena totiž prozřela. Bohužel pro ni až ve chvíli, kdy přišla o peníze a povedený nápadník chtěl další.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nabídku na přátelství s mužem, který se představil jako český lékař na misi v Jemenu, přijala čtyřiašedesátiletá žena na začátku letošního července na facebooku. Začala si s ním psát a dozvěděla se, že je český chirurg žijící v Kanadě a v současné době je vyslán Organizací spojených národů (OSN) na misi do Jemenu.

„Muž si během pár dní získal její náklonnost. Oklamal ji sladkými slovy. Pod příslibem společného života a kvůli důvodným obavám, že bude přemístěn na misi do Pákistánu, ji požádal o vyplacení z mise,“ informoval Novinky policejní mluvčí Libor Hejtman.

Sen o pohádkovém bohatství se rozplynul. Muž přišel o milion

Bezpečnost

Nákup cukru na internetu? Důvěřivec přišel o desetitisíce

Bezpečnost

V polovině srpna tedy postupovala podle pokynů, které obdržela e-mailem od údajné OSN, a zaplatila jeden tisíc eur. Do poznámky k převodu peněz měla uvést „Podpora rodiny“. Poté obdržela od údajné organizace potvrzení, že platbu přijali, a započal proces uvolnění lékaře ze služby.

„Měla ovšem poslat další peníze, částky od 1500 eur až po 5000 eur, a to z důvodu zajištění leteckého transferu lékaře ze země. To už ale žena odmítla zaplatit. Začala mít podezření, že se stala obětí podvodu, a obrátila se na jesenické policisty,“ popsal Hejtman.

Muž ženu za dva měsíce celkem připravil o 26 tisíc korun. „Případ šetříme pro podezření z podvodu, za který pachateli, bude-li dopaden, hrozí až dva roky za mřížemi,“ dodal mluvčí.

Kyberkriminalita na vzestupu

Podobné podvody nejsou na síti ničím výjimečným, policie před nimi dlouhodobě varuje. „Nikomu neznámému neposílejte žádné peníze. Pokud tak učiníte, s největší pravděpodobností své peníze již nikdy neuvidíte. Uvědomte si, že na sociálních sítích se každý může vydávat za kohokoliv. Jakmile takto získaný ‚přítel‘ po vás bude chtít nějaké finance, okamžitě ukončete konverzaci,“ poradil policejní mluvčí.

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita je v Česku na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR. „Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusejí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím reklam na sociálních sítích či telefonních hovorů, jak je patrné z řádků výše.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Každý 20. útok cílí na bankovní účet. Může za to jediný virus

Bezpečnost

Falešný Portál občana může lidi připravit o peníze

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám