Hlavní obsah

Seniorka ze Šumperska chtěla zhodnotit své úspory. Podvodnice z ní vytáhla 700 tisíc

Na bezbřehou důvěřivost při snaze investovat doplatila seniorka z Hanušovic na Šumpersku. Chtěla zhodnotit své finance, ale naletěla podvodnici. Ta ji připravila o téměř 700 tisíc korun. Případ již prověřuje policie. Novinky o tom v pátek informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Foto: Petr Marek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena se na policisty obrátila ve čtvrtek telefonicky a podala trestní oznámení na neznámého pachatele s tím, že ji připravil o značnou sumu peněz.

Důchodkyně byla aktivní v internetovém prostředí a narazila na investiční portál, který ji natolik zaujal, že ho rozklikla a zadala tam své kontaktní údaje. To se stalo začátkem měsíce září. Následně ji kontaktovala žena, která se prezentovala jako osobní analytička a začala ji zasvěcovat do investování a zhodnocování financí.

Senior z Olomoucka investoval dvakrát. Podvody prokoukl až při sledování televize

Bezpečnost

„Byla natolik přesvědčivá, že seniorka vložila jako počáteční vklad částku pět tisíc korun. Peníze odeslala na daný účet a analytička ji navíc v uvozovkách dobře poradila, aby si nainstalovala do telefonu aplikaci a mohla sledovat na svém investičním účtu pohyb peněz,“ konstatovala mluvčí. Asi po 14 dnech žena zjistila, že jí tam přibylo 16 tisíc USD (370 tisíc Kč).

Následující den se tam objevila stejná částka. Telefonát odborné poradkyně na sebe nenechal dlouho čekat a ozvala se poškozené s nabídkou, že si peníze může vybrat.

„Převod ale nebyl bezpodmínečný. Nejprve musela zaplatit licenci a také daň z vybíraných peněz. Seniorka s tím souhlasila a během deseti dní odeslala několik plateb na různé účty v hodnotě téměř 676 tisíc korun. Po poslední platbě se jí ozvali z banky s informací o zablokování účtu, protože se zřejmě stala obětí podvodu a měla by kontaktovat a oznámit podvodné jednání na policii,“ popsala Zajícová.

Škody za stovky milionů

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita je v Česku na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Česká bankovní asociace (ČBA) zaznamenala letos zvýšený počet kybernetických útoků zaměřených na klienty bank. V meziročním srovnání jde o 37procentní nárůst. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku se stalo obětí hackerských útoků 49 436 klientů.

Škody způsobené kyberšmejdy dosáhly dechberoucích 845 milionů korun, což je o devět procent více než ve stejném období loňského roku. Přesto se průměrná výše škody na jednoho klienta meziročně snížila z loňských 21 439 Kč na současných 17 083 Kč.

Tento pozitivní vývoj přičítá ČBA zejména zvýšené edukaci veřejnosti o rizicích a kybernetických podvodech. „Banky dlouhodobě investují do ochrany svých klientů a do prevence odhalování podvodů. Umělá inteligence se stává stále důležitějším nástrojem, který nám pomáhá rychle a efektivně identifikovat hrozby a minimalizovat jejich dopady,“ prohlásil prezident asociace Jan Juchelka.

Zdůraznil však, že umělou inteligenci (AI) stále častěji zneužívají také kyberšmejdi, kteří ji využívají k vytváření stále sofistikovanějších podvodů. Novinky.cz například v minulosti opakovaně varovaly před deepfaky, tedy podvodnými videi vytvořenými AI, která lákají z důvěřivců peníze.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Útoků na klienty českých bank přibylo. Škody dosahují stovek milionů korun

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám