Hlavní obsah

Sen o pohádkovém bohatství se rozplynul. Muž přišel o milion

Super byznys? Třicetiletý muž z Vyškovska věřil, že zbohatne. Stačil k tomu inzerát na internetu, na jehož základě začal investovat do kryptoměn. Jak to dopadlo? Jako ve stovkách dalších případů začínajících podobnými inzeráty. Mění se jen výše škody.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Bitcoin

Článek

V tomto případě muž přišel nejméně o milion korun. Ale zpočátku to vypadalo atraktivně. „Měsíční aktivita mu přinesla zajímavý zisk. Rozhodl se, že část z benefitu převede na účet kamaráda,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

V tu chvíli ale začal byznys zadrhávat. „Platba na určený účet nedorazila. Muž tedy kontaktoval zástupce obchodníka a situaci začali aktivně řešit. Ochotný expert požádal poškozeného o umožnění vzdálené správy jeho počítače a společně se dohodli na převodu prostředků na jinou bezpečnější kryptoměnu,“ popsal další děj mluvčí.

Důvěřivou ženu z Prostějovska podvodník obral o téměř dva miliony korun

Krimi

Muž ochotně spolupracoval a podle instrukcí poradce převedl získané bitcoiny na nový účet. Vše vypadalo nádherně. Jenže… „Krátce po potvrzení transakce se obchodník odmlčel a poškozený zjistil, že převodem získal prakticky bezcennou měnu. Během krátké doby tak přišel nejméně o milion korun,“ dodal mluvčí.

Pak už nezbylo než se obrátit na policii s nadějí, že virtuálního experta nakonec vypátrá. Třicetiletý muž se tím zapsal do seznamu obětí, které podvodníci okradli nalákáním na vidinu rychlého a bezpracného zisku.

Škody za 357 milionů a 21 tisíc obětí

Policejní statistiky se stále častěji plní případy, kdy kyberšmejdi pod různými záminkami obrali tuzemské uživatele. I z dat České bankovní asociace (ČBA) je patrné, že kyberšmejdi útočí stále častěji.

Během prvních tří měsíců letošního roku bylo napadeno bezmála 21 tisíc klientů tuzemských bank, což představuje v meziročním srovnání pětinový nárůst. Celková škoda je navzdory tomu nižší než loni, byť jde stále o dechberoucí číslo. Vykutálení podvodníci si v průběhu prvního letošního kvartálu přišli na více než 357 milionů korun. Za stejné období loňského roku nicméně kyberšmejdi způsobili ještě větší škody, a to o 18 milionů korun.

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita v Česku je na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím reklam na sociálních sítích či telefonních hovorů, jak je patrné z řádků výše.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Falešný bankéř opět na scéně. Ženu z Přerovska připravil o 860 tisíc korun

Krimi

Související články

Výběr článků

Načítám