Hlavní obsah

Ruský antivirus Kaspersky dostane v USA stopku

Washington

Zákaz prodeje antivirového programu ruské společnosti Kaspersky Lab je na stole ve Spojených státech. Oznámila to administrativa amerického prezidenta Joea Bidena, podle které vliv Moskvy na tuto společnost „představuje významné riziko pro národní bezpečnost USA“. Kaspersky ale všechna obvinění odmítá. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: archiv výrobce

Aplikace Kaspersky Total Security

Článek

Plány na zákaz prodeje oznámila ve čtvrtek americká ministryně obchodu Gina Raimondová. Podle ní ruská vláda „prokázala schopnost a záměr využívat ruské firmy“ ke shromažďování a zneužívání osobních informací o amerických občanech.

„Rusko ukázalo, že má kapacitu a … záměr využívat ruské společnosti, jako je Kaspersky, ke shromažďování osobních informací Američanů,“ prohlásila Raimondová s tím, že tato data může Moskva následně „využívat jako zbraň“ při cílených útocích.

Nepoužívejte ruský antivirus Kaspersky, doporučilo Německo

Software

Riziko krádeže citlivých informací

Nejmenovaný zdroj citovaný agenturou Reuters uvedl, že bezpečnostní software Kaspersky by mohl umožnit krádež citlivých informací nebo instalaci škodlivého softwaru na počítače, na kterých je nainstalován. Mohl by také narušit kriticky důležité aktualizace systémů. Tento scénář samozřejmě představuje vážné riziko pro národní bezpečnost Spojených států.

Ministerstvo obchodu nicméně ve svém prohlášení stoicky uvedlo, že Kaspersky Lab nebude moci prodávat svůj software na americkém trhu ani poskytovat aktualizace pro již používané produkty.

Stanice BBC upřesnila, že nové prodeje softwaru budou omezeny do 30 dnů od oznámení zákazu, přičemž aktualizace budou ukončeny k datu 29. září.

Ruská společnost Kaspersky Lab se však od těchto obvinění distancuje. Firma v prohlášení uvedla, že má v úmyslu „využít všechny legálně dostupné prostředky k boji proti zákazu“, a kategoricky popřela „jakoukoliv účast na aktivitách ohrožujících bezpečnost USA“.

Podle Reuters společnost již dříve ujišťovala, že je soukromě vlastněná a nemá žádné vazby na ruskou vládu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab

Regulátoři zasáhli již v roce 2017

Kaspersky je již dlouhodobě pod dohledem amerických regulačních úřadů. V roce 2017 americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti nařídilo všem civilním vládním organizacím USA, aby do 90 dní odstranily antivirový produkt Kaspersky ze svých počítačových sítí kvůli údajným vazbám na ruskou rozvědku.

Američtí činitelé, na které se odkazuje stanice ABC News, tvrdí, že podle ruských zákonů má vláda v Moskvě plný přístup k systémům společnosti Kaspersky, a tím pádem i k datům jejích zákazníků.

Společnost Kaspersky sídlí v Moskvě a má pobočky ve 31 zemích po celém světě. Podle BBC její služby využívá více než 400 milionů uživatelů a 270 000 firemních klientů ve více než 200 zemích.

V Česku řada velkých prodejců vyřadila produkty od Kaspersky z nabídky již v roce 2022, šlo o přímou reakci na vpád Ruska na Ukrajinu. Řada menších tuzemských obchodníků ale nabízí software od této společnosti i nadále. Kromě antiviru jde například o VPN klienta, který dovoluje vytvořit virtuální privátní sítě.

Vymažte z počítačů ruské antiviry Kaspersky, dostaly americké úřady rozkazem

Software

Související články

Výběr článků

Načítám