Hlavní obsah

Ransomware se kyberšmejdům vyplácí. Většina obětí výkupné zaplatí

Následky vyděračských virů z rodiny ransomwaru bývají často devastující. To je patrně i důvod, proč se oběti nezdráhají kyberšmejdům platit nemalé výkupné. Potvrzuje to i nejnovější průzkum kyberbezpečnostní společnosti Sophos.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útoky vyděračských virů probíhají prakticky vždy stejně. Nejprve zašifrují záškodníci všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Londýnské nemocnice ochromil útok hackerů

Bezpečnost

Platí i pojišťovny

To je patrně i důvod, proč se většina lidí rozhodne výkupné uhradit. Podle dat Sophosu méně než čtvrtina (24 %) plátců výkupného předala útočníkům původně požadovanou částku a 44 % respondentů uvedlo, že zaplatilo méně, než bylo původně požadováno. To jinými slovy znamená, že 68 % dotázaných skutečně zaplatí.

Průměrná výše zaplaceného výkupného přitom podle bezpečnostních expertů činila 94 % původního požadavku na výkupné. Jedním dechem je ale nutné zdůraznit, že průzkum Sophosu se týkal výhradně útoků vyděračských virů na firmy a organizace, nikoliv na běžné uživatele.

Ve více než čtyřech pětinách případů (82 %) pocházelo financování výkupného z více zdrojů. Obecně 40 % z celkové částky výkupného pocházelo od samotných organizací a 23 % od pojišťoven.

Plných 94 % organizací, které byly v uplynulém roce napadeny ransomwarem, uvedlo, že se kyberzločinci během útoku pokusili kompromitovat jejich zálohy. Tento podíl vzrostl na 99 % v případě organizací státní správy a samosprávy. V 57 % případů byly pokusy o kompromitaci zálohy úspěšné.

Ve 32 % případů zašifrování dat byla tato data také nejprve odcizena. To je mírný nárůst oproti loňským 30 %. Útočníci pak mají větší možnost vylákat od svých obětí peníze.

Výkupné vzrostlo

Ransomwarové útoky jsou v současnosti stále nejčastější hrozbou, která pohání ekonomiku kybernetické kriminality,“ podotkl John Shier, technický ředitel společnosti Sophos.

Podle něj navíc za poslední rok vzrostla výše výkupného pětinásobně. Ještě v roce 2023 činilo výkupné v průměru 400 000 dolarů, což odpovídá 9,3 milionu korun. V letošním roce ale kyberzločinci tak skromní nebyli, naopak si nechali velmi připlatit. Výkupné totiž vzrostlo v průměru na dva miliony dolarů (46,5 milionu korun).

Průzkum Sophosu dále zjistil, že bez započítání výkupného dosáhly v roce 2024 průměrné náklady na obnovu provozu a dat 2,73 milionu dolarů (63,6 milionu korun), o rok dříve to přitom bylo pouze 1,82 milionu dolarů (42,4 milionu korun).

„Junk gun“ ransomware děsí experty

V poslední době povznesli kyberšmejdi nebezpečnost vyděračských virů na úplně novou úroveň, využívají tzv. junk gun ransomware.

Označení „junk gun“ se neformálně používá především v USA pro zbraň, kterou lze snadno získat a skrýt. A patrně vystihuje to, jak nyní pracují tvůrci vyděračských virů. Jde totiž o ransomware, který si může na darknetu pořídit za úplatu prakticky kdokoliv i bez hlubších technických zkušeností a může s ním útočit na libovolné cíle.

Doposud se na černém internetovém trhu nabízely výhradně sofistikované vyděračské viry, které si mohl kdokoliv pronajmout k cíleným útokům. Bezpečnostní experti tento model označovali často jako RaaS, tedy ransomware jako služba.

To se ale s „junk gun“ ransomwarem mění. A bezpečnostní experti oprávněně upozorňují na to, že jde pro běžné uživatele o daleko větší problém, než by se mohlo na první pohled zdát. „Namísto prodeje nebo nákupu ransomwaru formou služby útočníci vytvářejí a prodávají nesofistikované varianty ransomwaru za jednorázovou cenu – což jiní útočníci někdy považují za příležitost zaměřit se na malé a středně velké podniky, a dokonce i na jednotlivce,“ varoval Christopher Budd, ředitel výzkumu hrozeb ve společnosti Sophos.

Podle něj se „junk gun“ ransomware nabízí na černém internetovém trhu za 375 dolarů, tedy v přepočtu zhruba za necelých devět tisíc korun. To je výrazně méně než v případě RaaS sad, které často stály až třikrát tolik.

Malware StripedFly má na kontě přes milion obětí. V tichosti útočil roky

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám