Hlavní obsah

Prodej ztracených zavazadel na Facebooku je podvod, varuje pražské letiště

Praha

Letiště Václava Havla opakovaně varovalo před podvodnými stránkami na sociálních sítích, které se snaží napodobovat oficiální účty pražského letiště. Podvodné profily nabízejí lidem k prodeji údajně ztracená zavazadla, samozřejmě jde ale o podvod.

Foto: Havla Václava Letiště, ČTK

Pražské Letiště Václava Havla

Článek

„Upozorňujeme, že se na sociálních sítích stále objevují podvodné stránky, které se vydávají za Letiště Praha a nabízejí k prodeji ztracená zavazadla,“ uvedla mluvčí letiště Denisa Hejtmánková.

Zdůraznila, že nejčastěji číhají podvodné nabídky na uživatele na Facebooku, kde se zobrazují mezi dalšími příspěvky jako reklama. „Situaci dlouhodobě monitorujeme a řešíme se společností Meta. Věnujte prosím pozornost svému působení na internetu a ověřujte si pravost profilů,“ doporučila Hejtmánková.

Kyberšmejdi samozřejmě sázejí na to, že se uživatelé nechají zlákat nabídkou levných zavazadel, ve kterých mohou být daleko hodnotnější věci. Podvodníci se však ve skutečnosti snaží pouze z důvěřivců vylákat citlivé osobní údaje a informace o jejich platebních kartách.

Útoků na klienty českých bank přibylo. Škody dosahují stovek milionů korun

Bezpečnost

Blokace není snadná

Nabízí se otázka, proč se podvodné profily jednoduše na Facebooku nezablokují? K blokacím skutečně dochází, ale zpravidla s velkou časovou prodlevou, protože administrátoři této sociální sítě potřebují více času na ověření požadavku zablokování.

Kyberšmejdi využívají samozřejmě i toho, že tyto internetové platformy působí po celém světě. Reklamu si tak zakoupí někde v zahraničí, kde českému textu nikdo nerozumí, a nemůže tedy snadno odhalit, že se jedná o phishingový podvod.

Kvůli tomu, že se neustále mění profily, na kterých jsou podvodné nabídky umístěny, zpravidla nepomáhá ani nahlašování falešných reklam poskytovatelům služeb. Totožná reklama se jednoduše objeví znovu, akorát na jiném profilu.

Řešením je samozřejmě blokace podvodných domén, ale ty přibývají zpravidla rychlejším tempem, než jsou zakazovány. Podvodníci mohou relativně snadno zřídit klidně i stovky podvodných domén každý den. To je hlavní důvod, proč se falešné nabídky šíří internetem jako lavina.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Seniorku lákal na společný život. Z lékaře se vyklubal podvodník

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám