Hlavní obsah

Přes svůj účet nechal protéct milion korun. Investice se muži vymstila

Jeseničtí kriminalisté začali stíhat muže (47), jenž měl umožnit dosud neznámému pachateli zastřít původ finančních prostředků, které měly být získány podvodem. V úterý mu sdělili podezření ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Hrozí mu za to až jeden rok vězení. Novinkám to řekla ve středu policejní mluvčí Ivana Skoupilová.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny Bitcoin, Ethereum a DogeCoin, ilustrační foto

Článek

Případ podle něj začal někdy v březnu letošního roku. Muž zareagoval na sociální síti na nabídku investování do kryptoměny. Pak se rozeběhl kolotoč nekalých praktik podvodníka.

„Nejprve jej přesvědčil, aby provedl prvotní vklad ve výši 2000 korun. Následně muž obdržel odkaz na aplikaci Anydesk, která umožní vzdálený přístup, a odkaz na stránky, kde viděl založený účet na svoje jméno,“ popsala mluvčí.

Chtěla investovat do kryptoměn, podvodník ji připravil o půl milionu

Krimi

Jelikož se postupem času peníze na tomto účtu zhodnocovaly, souhlasil se založením účtu na kryptoměnové burze, přičemž umožnil podvodníkovi vzdálený přístup ke svému počítači. „Následně se z něj podvodník snažil dostat další peníze, s tímto však nepochodil. Ale podařilo se mu jej pod příslibem finanční odměny přesvědčit, aby mu umožnil přes jeho bankovní účet přeposlat nějaké peníze,“ podotkla Skoupilová.

Podvodníkovi tak přes jeho účet díky vzdálenému přístupu, který mu povolil, umožnil nechat takzvaně protéct téměř 900 tisíc korun.

Policie v této souvislosti apeluje na občany, aby neznámým osobám neumožňovali přístup do svých zařízení. Za touto žádostí se vždy skrývá něco nekalého. „Bankovní účty jsou evidované na jméno a v případě, že je váš účet zneužit k trestné činnosti, hrozí i vám trestní stíhání, jelikož trestní zákoník pamatuje i na nedbalostní trestné činy,“ upozorňují kriminalisté.

Místo práce bílý kůň

Podvody s bílými koňmi na internetu přitom nejsou vůbec neobvyklé. Před novou vlnou varovali tento měsíc pracovníci Moneta banky.

Vše začíná oslovením na WhatsAppu. „Naše společnost spolupracuje s marketéry YouTube, kteří jsou ochotni zaplatit za zvýšení předplatného a viditelnosti pro blogery, takže naše společnost musí najmout spoustu spolupracovníků, aby jim zvýšili předplatné v aplikaci YouTube, a oni vám zaplatí,“ tvrdí podvodníci ve zprávě.

Po odsouhlasení získáte kontakt na „obchodního manažera“, který bude zasílat konkrétní instrukce a vyřeší i vyplácení honorářů.

Teprve posléze se uživatelé dozvědí, že v rámci této „brigády“ se stanou finančním asistentem, kdy budou pouze přeposílat finanční prostředky jejich jiných klientů na základě instrukcí. „Z příchozí částky si ponecháte určitá procenta a zbytek odešlete na další účty. V tuto chvíli se Váš účet stává průtokovým a vy bílým koněm,“ doplnili zástupci Monety.

Ti zároveň vyzvali své klienty, aby okamžitě banku kontaktovali, pokud se stali obětí podvodníků. Podobně by měli lidé postupovat i v případě, kdy sedli kyberšmejdům na lep a mají účet u jiné finanční instituce. Nejdůležitější je banku co nejdříve kontaktovat.

Slibují přivýdělek z domova, z důvěřivců pak udělají bílé koně

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám