Hlavní obsah

Pozor na hesla! Formbook nabírá opět na síle

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset varovali před škodlivým kódem Formbook. I když to ještě v minulém měsíci vypadalo, že tento nezvaný návštěvník oslabuje, ve skutečnosti jen hackeři přeskupovali zbraně. Aktuálně se tak tuzemští uživatelé mohou s tímto zlodějem hesel, který cílí na počítače s operačním systémem Windows, setkávat stále častěji.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hned na úvod se sluší zdůraznit, že Formbook byl nejaktivnější zkraje letošního roku, když z lednových 4,14 % posílil v únoru na 9,61 %. Od té doby ale prakticky neustále oslaboval. V březnu jeho podíl činil 7,36 %, v dubnu 3,35 % a v květnu pak už jen 2,88 %.

Kdo by si myslel, že z virových statistik tento nezvaný návštěvník jen tak vymizí, byl by na omylu. Vše totiž nasvědčuje tomu, že kyberšmejdi jen upravovali své útočné kampaně, aby mohli tento malware dopravit k většímu množství obětí. Podle zatím posledních statistik za měsíc červen je totiž aktivita Formbooku opět na vzestupu, byť podíl mezi ostatními hrozbami aktuálně činí jen 4,39 %.

Zda dojde k dalšímu nárůstu, či naopak propadu, se ukáže až v nadcházejících týdnech. Obezřetnost před tímto škodlivým kódem je ale rozhodně namístě.

„Takový nástup nikdo nečekal.“ Agent.BTQ stojí za každým jedenáctým útokem v Česku

Bezpečnost

Útočí ve vlnách

Formbook není žádnou novou hrozbou, bezpečnostní experti před tímto nezvaným návštěvníkem varují již několik let. Útočí ve vlnách, právě proto není radno tuto hrozbu podceňovat.

Jde o zlodějský malware, který krade přihlašovací údaje z webových prohlížečů, pořizuje snímky obrazovky, sleduje stisknuté klávesy a může stahovat a spouštět soubory na základě příkazů z řídícího a velícího serveru. Malware útočí výhradně na zařízení s operačním systémem Windows.

Uživatelé přitom nemusejí ani poznat, že je jejich telefon nebo tablet Formbookem napaden. „Využívá řadu triků a technik, jak se vyhnout odhalení. Obvykle se šíří prostřednictvím phishingových e-mailů a příloh, takže nejlepší způsob, jak zabránit infekci, je pečlivě sledovat všechny e-maily, které vypadají podezřele nebo pocházejí od neznámých odesílatelů,“ varoval již dříve Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Nebezpečná příloha

Spyware Formbook se v červnu objevil jen v celosvětových kampaních, v rámci nichž byly šířeny nevyžádané e-maily s přílohou „RFQ#10112023Q4.exe“. Podle bezpečnostních specialistů Esetu u něj tentokrát nebyly české překlady příliš běžné, přesto rostoucí detekce pojednávají výhradně o situaci v Česku.

Právě koncovka .exe by přitom měla být pro uživatele varováním, že nemají přílohu vůbec otevírat. Označuje totiž spustitelný soubor. Takovou přílohu je nutné neprodleně smazat, samozřejmě i včetně útočného e-mailu.

Globálního IT výpadku se budou snažit využít útočníci, varoval NÚKIB

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám