Hlavní obsah

Podvodníci útočí přes WhatsApp stále častěji

V posledních týdnech se doslova roztrhl pytel s podvody, kdy kyberšmejdi zneužívají chatovací aplikaci WhatsApp. Tuzemští uživatelé by si měli dát pozor na nabídky přivýdělku z domova i na zprávy z pojišťoven. Právě tak se nyní snaží podvodníci důvěřivce nejčastěji oklamat.

Foto: Reuters

Aplikace WhatsApp. Ilustrační snímek

Článek

Podvody se na WhatsAppu šíří například pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Odesílatelem je zde fiktivní zaměstnanec VZP. Spolu s profilovým obrázkem, který je stažen z našich oficiálních materiálů, a uvedenou telefonní linkou, která se nápadně podobá té skutečné, jde o velmi sofistikovaný podvod,“ uvedl šéf bezpečnostního úseku VZP Jan Svoboda.

Podvodníci ve zprávě tvrdí, že aktuálně „probíhá proplácení nákladů ve výši až 35 %“. Více informací se mají lidé dozvědět na přiloženém odkazu. Kyberšmejdi samozřejmě sázejí na to, že budou pod vidinou možného zisku peněz méně opatrní a odkaz ze zvědavosti otevřou.

Pokud ovšem na odkaz kliknou, dostanou se na podvodný web, který vcelku zdařile imituje vzhled pravých webovek VZP. Podvodníci následně požadují přihlášení prostřednictvím bankovní identity a tvrdí, že je to nezbytné pro získání peněz.

Plánování dovolených se může prodražit. Kvůli kyberšmejdům

Bezpečnost
Foto: Koláž Novinky.cz

Ukázka podvodné zprávy pod hlavičkou VZP

Zprávy ignorovat

Bankovní identita se v podobných případech – tedy při ověřování občanů – skutečně používá, a tak si ani pozornější uživatelé nemusejí všimnout, že vlastně podvodníkům naservírují přístup ke svému bankovnímu účtu jako na zlatém podnosu.

Kyberzločinci jsou pak už jen krůček od toho, aby důvěřivcům vybílili účet. „Vyplněním údajů se vystavujete vysokému riziku, že budou zneužity k odčerpání prostředků z vašeho účtu,“ zdůraznil Svoboda.

„Jediným správným postupem je takové zprávy zcela ignorovat a odesílatele klidně zablokovat. Pokud máte jakoukoli pochybnost, obraťte se na VZP a věc prověřte,“ doplnil šéf bezpečnostního úseku VZP.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna žádné takové zprávy nerozesílá a data od svých klientů tímto způsobem nezískává. Pokud jste podobnou zprávu obdrželi, jedná se zcela jistě o podvod,“ dodala mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Peníze skutečně přijdou

Před další vlnou podvodů cílících na tuzemské uživatele skrze WhatsApp varovali pracovníci Moneta banky. Zda byl trikem se snadným přivýdělkem obelstěn některý z klientů přímo tohoto finančního ústavu, však není jasné.

Vše začíná oslovením na WhatsAppu. „Naše společnost spolupracuje s marketéry YouTube, kteří jsou ochotni zaplatit za zvýšení předplatného a viditelnosti pro blogery, takže naše společnost musí najmout spoustu spolupracovníků, aby jim zvýšili předplatné v aplikaci YouTube, a oni vám zaplatí,“ tvrdí podvodníci ve zprávě.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Moneta Banky

Ukázka komunikace s podvodníky na WhatsAppu

Po odsouhlasení získáte kontakt na „obchodního manažera“, který bude zasílat konkrétní instrukce a vyřeší i vyplácení honorářů.

Náplní vaší práce má být údajně sledování reklam či různých videoukázek. Za jejich „lajkování“ na sociálních sítích má uživatel dostat peníze. Stačí vyplnit číslo účtu, na který má honorář chodit. Pro ověření správnosti čísla účtu je však nutné odeslat malou platbu na účet zadaný kyberšmejdy.

Po krátké době skutečně honorář na účet obdržíte. Ale nikoliv od domnělé společnosti, ale od dalších důvěřivců, kteří sedli podvodníkům na lep – jde o zmiňovanou platbu nutnou k ověření účtu.

Dva scénáře

Následně se scénáře útoků liší. Buď vás podvodníci oberou o peníze, nebo z vás udělají bílého koně. „Pokud budete velmi aktivním pracovníkem, nabídne vám společnost možnost zařazení do skupiny s rozšířenou nabídkou. Ale zde pozor. Abyste mohl být zařazen, musíte zaslat určitý finanční obnos. Jakmile podvodníci obdrží prostředky v řádu tisíců, přestanou se ozývat nebo vám sdělí, že jste nesplnili podmínky. O veškeré své prostředky právě přicházíte,“ varovali pracovníci banky.

Další formou této pomyslné brigády je možnost stát se finančním asistentem, kdy budete pouze přeposílat finanční prostředky jiných jejich klientů na základě instrukcí. „Z příchozí částky si ponecháte určitá procenta a zbytek odešlete na další účty. V tuto chvíli se váš účet stává průtokovým a vy bílým koněm,“ doplnili zástupci Monety.

Ti zároveň vyzvali své klienty, aby okamžitě banku kontaktovali, pokud se stali obětí podvodníků. Podobně by měli lidé postupovat i v případě, kdy sedli kyberšmejdům na lep a mají účet u jiné finanční instituce. Nejdůležitější je banku co nejdříve kontaktovat.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Bankovní trojan terorizuje mobily. Číhá ve stovkách aplikací

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám