Hlavní obsah

Podvedená seniorka poslala lékaři do Jemenu půl milionu

Téměř půl milionu korun poslala údajnému lékaři do Jemenu jednasedmdesátiletá žena z Kroměřížska. Protože mělo jít o vojenského doktora, při transakcích komunikovala i se smyšleným vedením armády.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Od ještě větší škody ji uchránil jeden ze členů rodiny, kterému se o příběhu s lékařem seniorka svěřila. „Ženu si koncem minulého roku na sociální síti přidal do přátel jí neznámý muž. Ten se představil jako vojenský lékař sloužící na zahraniční misi v Jemenu. Od té doby si začali psát,“ informoval v úterý policejní mluvčí Radomír Šiška.

„Lékař v korespondenci mimo jiné uvedl, že by si již chtěl užívat důchodu a předčasně tak ukončit svoji misi. Ženu proto požádal o 350 tisíc korun, které by potřeboval k ukončení svého závazku s armádou. Přeposlal jí kontakt na armádního generála, který by vše zařídil. Seniorka podle instrukcí údajného velitele pluku přeposlala potřebnou sumu na zahraniční účet s žádostí o jeho propuštění. Vedení armády jí odpovědělo, že budou nuceni narychlo zajistit výměnu lékaře, což ji bude stát dalších více jak čtyři tisíce eur,“ uvedl Šiška.

Navýšenou částku paní doplatila. V průběhu další komunikace ji žádali o další tisíce eur za různé prodlevy, které rovněž zaplatila.

Chtěl rychle zbohatnout, ale přišel o miliony. Na internetu narazil na podvodníka

Bezpečnost

Lékař chtěl navíc seniorce za její pomoc poděkovat dárečkem zaslaným kurýrní společností, která si nárokovala vysoké poplatky spojené s jeho doručením. V průběhu dlouhodobé komunikace také přeposlala přes dvacet tisíc korun na nákup notebooku jeho údajné dceři žijící v Itálii.

„Žena jen díky pohotové reakci jednoho ze členů své rodiny, kterému se o lékaři svěřila, nepřišla o další peníze. Ten ji ujistil, že se jedná o podvod, a proto se obrátila na policii. Žena popsaným způsobem přišla o více než čtyři sta dvacet tisíc korun,“ uzavřel Radomír Šiška.

Kyberkriminalita na vzestupu

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita v Česku je na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi přitom nemusí útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím telefonních hovorů či reklam na sociálních sítích.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Chtěla vydělávat sledováním videí, nakonec přišla o 120 tisíc

Bezpečnost
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám