Hlavní obsah

Po odmlce se opět ozval. Spy.SpinOk ohrožuje zařízení s Androidem

Loni patřil malware Spy.SpinOk ke škodlivým kódům, které se na platformě Android šířily nejčastěji. Zkraje letošního roku ale tato hrozba značně oslabila, a tak téměř upadla v zapomnění. V poslední době ale malware útočí na chytré telefony a počítačové tablety v Česku stále častěji.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V loňském roce dosahoval Spy.SpinOk téměř dvouciferného podílu mezi ostatními hrozbami, následoval ale propad až na spodní příčky žebříčku nejrozšířenějších mobilních hrozeb.

Nyní však nastal zlom. Z květnových 2,32 % tak tento zákeřný malware posílil podle zatím nejnovějších statistik za měsíc červen fakticky dvojnásobně na 4,66 %. V tuzemsku jsou sice škodlivé kódy, které útočí daleko častěji, i tak je ale obezřetnost namístě, neboť je evidentní, že Spy.SpinOk opětovně posiluje.

Funkce spywaru

Bezpečnostní experti varují, že ve srovnání s adwarem Andreed, který je aktuálně nejrozšířenější hrozbou pro mobily v Česku, je malware Spy.SpinOk zcela jiným typem škodlivého kódu. „Jedná se o softwarový modul s funkcemi spywaru, který dokáže shromažďovat informace o souborech v napadeném zařízení a následně je odesílat útočníkům,“ podotkl Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce Esetu.

Cerberus nepřestává strašit, v Česku útočí na bankovní účty

Bezpečnost

V minulosti jej bezpečnostní experti nejčastěji zachytili v podvodných aplikacích, které se nabízejí v neoficiálních obchodech. Šlo například o napodobeninu YouTubu, ale také o nejrůznější hry či balíčky s emotikony.

Jak je tedy z řádků výše patrné, škodlivý kód Spy.SpinOk patří mezi přímé hrozby, a to především pro naše data a soukromí.

„Konkrétně Spy.SpinOk je typem malwaru, který má provádět v zařízeních obětí špionáž. Útočníci mohou jeho prostřednictvím získávat informace o souborech i zkopírovat či nahradit dočasný obsah uložený ve schránce zařízení. Vývojářům aplikací mohou nabízet tento modul jako marketingový doplněk, takzvaný Software Development Kit,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Andreed tak nebezpečný není

Pro srovnání: Nejrozšířenější hrozbou pro mobily je v současnosti Andreed, který však tak nebezpečný není. Patří mezi škodlivé kódy typu adware. Útočníci se tedy prostřednictvím něj nesnaží ukrást žádná citlivá data, ale na napadeném stroji zobrazují nadměrně reklamu, z čehož následně profitují.

Rozhodně to však neznamená, že adware je v tomto srovnání bez rizika. „Nevyžádaná agresivní reklama může fungovat jako prostředník mezi námi a závažnějšími typy škodlivých kódů. Reklamní odkazy nás totiž mohou odvést na webové stránky, na kterých můžeme do zařízení stáhnout nebezpečnější malware,“ varoval Jirkal.

Andreed se nejčastěji šíří prostřednictvím upravených aplikací, které si uživatelé mohou stáhnout z neoficiálních obchodů. V uplynulém měsíci na něj například uživatelé mohli narazit především ve falešných hrách.

V červnu dosahovaly detekce adwaru Andreed podílu 17,48 %, jak Novinky varovaly již dříve.

Češi malware Andreed podceňují, na mobily přitom útočí stále častěji

Bezpečnost

Související články

Podvodníci útočí na cestovatele ve velkém

Letní prázdniny se nezadržitelně blíží a hledání dovolených na poslední chvíli vrcholí. Právě na cestovatele se přitom v posledních týdnech ve velkém soustředí...

Výběr článků

Načítám