Hlavní obsah

Phishing pod hlavičkou ČNB jede v Česku na plné obrátky

Česká národní banka (ČNB) varovala již v uplynulém měsíci, že podvodníci líčí na síti past v podobě podvodného webu, který imituje jejich internetové stránky. Nejde přitom ani zdaleka o ojedinělý případ, kyberšmejdi zakládají stále nové a nové weby, byť vždy na jiné doméně.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Česká národní banka (ilustrační foto)

Článek

Útočníci to zkoušejí na tuzemské uživatele znovu a znovu. V minulých týdnech byla zablokována například doména bissecurit24.cz, kterou kyberšmejdi zneužívali k phishingové kampani, vydávali se přitom za pracovníky ČNB.

Jen pár dní poté, co byla zmiňovaná doména zablokována, podvodníci jen trochu upravili název a útočí znovu. V podstatě jen u aktuálně blokované domény 24bissecurit.cz dali číslovku z konce na začátek.

V srpnu se objevil podle sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .CZ, další podvodný web s podobným názvem. Jde o stránky 3dbis.cz, které si údajně zaregistrovala Tatyna Suprum z Prahy 10.

„Zřiďte si rezervní fond.“ Podvodníci to zkouší přes ČNB

Bezpečnost

Novinky.cz se snažily s dotyčnou spojit, ale neúspěšně. Na uvedené adrese nikdo takový nebydlí, pravděpodobně jde i o smyšlené jméno. V daném bytovém domě nikoho takového neznají ani obyvatelé, jak Novinky zjišťovaly přímo na místě.

Jak probíhá útok?

Útok je přitom poměrně promyšlený. „Prostřednictvím odkazu na uvedenou adresu má být veřejnost podvodně informována osobou vydávající se za pracovníka banky o existujícím riziku na běžném účtu klienta a dále o zřízení údajného ‚rezervního fondu u ČNB‘,“ varovali pracovníci banky.

Kyberšmejdi se tedy snaží přesvědčit klienty, aby převedli peníze ze svého účtu na ten rezervní. Ve skutečnosti ale samozřejmě všechny finanční prostředky skončí na účtu podvodníků.

I když jsou všechny domény uvedené výše v Česku již zablokované, je velmi pravděpodobné, že útočníci zkrátka jen vytvoří úplně jinou doménu a budou to zkoušet znovu. Na tuzemské uživatele totiž v poslední době cílí stále častěji.

„Pokud vám tedy někdo tvrdí, že je váš účet v ohrožení a je potřeba převést peníze, ať už do ‚rezervního fondu ČNB‘, nebo na jakýkoliv jiný účet v kterékoliv bance, jedná se o podvod,“ varovali pracovníci ČNB.

„ČNB v této souvislosti doporučuje, aby veřejnost u všech informačních sdělení, nehledě na to, zda jsou činěna telefonicky, přes webové stránky či sociální sítě, vždy důkladně zkontrolovala identitu subjektu, od kterého informace pochází,“ uzavřeli pracovníci banky.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Dramatický nárůst. V Česku je blokováno 2167 domén

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám