Hlavní obsah

Osmdesátník slepě investoval do kryptoměn. Přišel o milion korun

Brno

Ke všem varováním policistů a expertů na kybernetickou bezpečnost zůstávají stále hluší a slepí mnozí lidé. Rozum jim většinou zatemní vidina pohádkového zisku, jako se to stalo osmdesátníkovi z Brněnska. Uvěřil internetové nabídce na investování do kryptoměn a za dva týdny přišel o téměř 1,3 milionu korun.

Foto: Marco Bello, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Muž si v telefonické a elektronické komunikaci s podvodníky nechal, možná nevědomky, nainstalovat do svého počítače program na jeho vzdálenou správu. Pak už jen z jeho účtů mizely peníze,“ konstatoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Podobně sedl na lep muž středního věku taktéž z Brněnska. Zaujala ho nabídka na zajímavé zhodnocení finančních prostředků, a tak podlehl nabídce údajného bankéře.

„Společně pak instalovali do počítače poškozeného program na jeho vzdálenou správu a podobný program do mobilu. A provedli několik transakcí,“ popsal Malášek s tím, že muž tak za pár hodin přišel o 300 tisíc korun.

Dovolená v Anglii se nekonala. Seniorka naletěla na internetu podvodníkům

Bezpečnost

O poznání trpělivější musel být podvodník, který celý rok šálil seniorku z Hodonínska. Penzistka propadla kouzlu šarmantního Francouze a pak už jen posílala peníze na léčbu nemoci, úrazu, splátek energie či nákup potravin.

Celkem takto provedla dvaatřicet plateb a její konto zchudlo o více než 400 tisíc korun. Teprve když galantní cizinec přestal komunikovat, pochopila, že sedla na lep.

Kyberkriminalita na vzestupu

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita v Česku je na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím telefonních hovorů či reklam na sociálních sítích.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Chtěla vydělávat sledováním videí, nakonec přišla o 120 tisíc

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám