Hlavní obsah

Okolo obětí povodní už krouží podvodníci

Praha

Voda po povodních ještě zcela neopadla a kyberšmejdi už krouží okolo obětí tohoto živlu. Podvodníci začali pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) rozesílat falešné SMS zprávy, které slibují „výplatu pojistného“. Zprávy jsou přitom určeny právě lidem z povodněmi zasažených oblastí, lidé by na ně neměli vůbec reagovat.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Všeobecná zdravotní pojišťovna. Ilustrační foto

Článek

Na novou vlnu podvodných SMS zpráv upozornili v úterý přímo pracovníci pojišťovny, kteří se tak snaží varovat lidi, aby se nenechali napálit.

„Podvodníci se neštítí zneužít ani současnou mimořádnou situaci. Podle informací, které máme aktuálně k dispozici, cílí tato vlna podvodných zpráv na občany z oblastí zasažených povodněmi. První rozesílané zprávy jsme zaznamenali již v pondělních nočních hodinách, podle všeho ale jejich rozesílání z různých telefonních čísel stále pokračuje,“ varoval v úterý bezpečnostní ředitel VZP ČR Jan Svoboda.

Lidem chodí SMS zprávy obsahující informaci, že na ně „čeká pojistná výplata“. Jedincům, kterým mnohdy vzala voda i střechu nad hlavou, přijde samozřejmě každá koruna vhod. A právě toho se snaží kyberšmejdi využít.

Smishing jede v Česku na plné obrátky. A bude hůř

Bezpečnost

Lidé jsou méně obezřetní

Podvodníci sázejí na to, že lidé postižení přírodní katastrofou budou méně obezřetní a že kliknou na odkaz ve zprávě. Ten je pak bude nutit přihlásit se do fiktivního systému pro vyplacení zmiňovaných peněz.

Pokud to důvěřivci udělají, ve skutečnosti naservírují svůj bankovní účet podvodníkům jak na zlatém podnosu. „VZP ČR varuje, aby na takové zprávy nereagovali a nenásledovali žádné pokyny, které jsou v nich uvedené,“ konstatovala mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

I když byly doposud zachyceny podvodné SMS zprávy výhradně pod hlavičkou VZP, není vyloučeno, že to budou v dohledné době podvodníci zkoušet jménem i úplně jiné pojišťovny.

Zachycené zprávy směřovaly na podvodné stránky vzp-prihlaseni.sbs. Nebezpečí ale může samozřejmě číhat i na úplně jiných webech, domény totiž často kyberšmejdi mění, aby se vyhnuli odhalení.

„Pokud si klient nebude jist, zda se jedná o falešnou zprávu od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222,“ poradila Plívová.

Phishing a smishing

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

Smishing funguje prakticky zcela totožně, pouze místo e-mailů kybernetičtí nájezdníci vyvíjejí nátlak na uživatele prostřednictvím SMS zpráv. A přesně takové zprávy se v Česku v poslední době množí.

Internetoví podvodníci útočí ve vlnách. Reagují podle dění v Česku

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám