Hlavní obsah

Nový trik podvodníků. Odkazují na změnu designu internetového bankovnictví

Internetoví podvodníci použili novou lest, jak se dostat k penězům na účtech běžných lidí. Na pohádku o změně designu internetového bankovnictví jim skočil muž z Teplicka, který přišel o téměř 40 tisíc korun.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Na služebnu ve čtvrtek přišel muž a policistům popsal další druh internetového podvodu. „Na mobilní telefon mu přišlo upozornění z aplikace jeho banky, že došlo ke změně designu internetového bankovnictví. Muž kliknul na odkaz a otevřela se aplikace, která požadovala zadání PIN kódu. Ten muž zadal třikrát, ale přesto se bankovnictví neotevřelo, tak stránku opustil,“ popsala policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Následující den přišlo muži z banky upozornění, že překročil svůj limit výběru. Ve svém internetovém bankovnictví poté zjistil, že mu někdo z účtu ve čtyřech platbách odčerpal téměř 40 tisíc korun.

„Varujeme před zadáváním PIN kódu do internetového bankovnictví na jiných než ověřených stránkách banky. V případě jakýchkoliv pochybností PIN nezadávejte a ověřte si vše ve své bance,“ vyzvala Gazdošová veřejnost.

Podvodných webů přibývá, cílí na klienty bank

Bezpečnost

Podvodných webů přibývá

V letošním roce přitom výrazně přibylo podvodných webů, které imitovaly internetové bankovnictví známých tuzemských finančních institucí. Hned několik jich v uplynulých měsících zablokovalo sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .cz.

Novinky.cz varovaly již v první půlce března, že sdružení CZ.NIC zablokovalo čtyři stránky, které imitovaly internetové bankovnictví hned od dvou různých bankovních ústavů působících v Česku – ČSOB a Fio banky. Konkrétně šlo o weby mojeonline-csob.cz, lbfio.cz, csob-klic.cz a lbsfio.cz.

K nim se následně přidaly také podvodné stránky ldsfio.cz a ldfio.cz, které jsou však nyní již také zablokované. Vyplývá to ze seznamu zablokovaných internetových domén, který pravidelně zveřejňuje právě sdružení CZ.NIC.

Je tedy evidentní, že podvodníci si stále nedají pokoj a zkoušejí to znovu.

Zahraniční domény jsou problém

Sdružení CZ.NIC nicméně může blokovat pouze české domény s koncovkou .cz. Podvodných stránek s jinou koncovkou může internetem kolovat ještě více. Obezřetnost je tedy rozhodně namístě, neboť se kyberšmejdi evidentně zaměřují na Česko stále častěji.

Policie již minulý měsíc varovala, že kyberkriminalita v Česku je na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022. Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také phishingové podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím telefonních hovorů.

Alarmující nárůst. Hackeři letos ukradli kryptoměny za 32 miliard

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám