Hlavní obsah

Nepoučitelní senioři přicházejí o statisíce. Kyberšmejdům naletí i opakovaně

Olomouc

Policejní statistiky zachycují stále častěji případy seniorů, kteří chtějí zhodnotit své celoživotní úspory na internetu. Nechají se ale napálit kyberšmejdy, kteří z nich vytáhnout klidně i několik stovek tisíc, či dokonce milionů korun. A co je horší, internetovým podvodníčkům sedají na lep opakovaně, jak ukazují nejnovější případy. I když se jednou spálí, „investují“ na síti opakovaně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jeden takový případ z tohoto týdne popsala Novinkám policejní mluvčí Ivana Skoupilová. Dvaasedmdesátiletá seniorka z Olomouce se nechala obrat kyberšmejdy hned dvakrát.

Pachatelé ji už vloni připravili o peníze, když se snažila „výhodně investovat“. Letos se patrně snažila finance vymoci zpět, jenže klikla na reklamu s vymáháním pohledávek, kterou na sociální síť umístili další podvodníci.

„Jelikož se koncem roku 2023 stala obětí podvodného investování, nabídka ji zaujala a vyplnila registrační formulář. Následně byla telefonicky kontaktována dosud neznámou osobou, která poškozené nabídla, že ji jejich společnost bude zastupovat ve věci vymáhání podvodně získaných finančních prostředků. S tímto souhlasila,“ popsala začátek podvodu Skoupilová.

Pomáhal příteli, pak chytat podvodníka. Senior naletěl podvodníkům hned dvakrát

Bezpečnost

Peníze vkládala do bitcoinmatu

Pak už ale začalo stejné kolečko jako při investičních podvodech. Podvodník z ženy pod různými záminkami vylákal nejprve 146 000 korun, tím však jeho snahy rozhodně nekončily. „Poté od června do srpna poškozená postupně vložila prostřednictvím bitcoinmatu částku v celkové výši 1,5 milionu korun,“ konstatovala policejní mluvčí.

„Jelikož do současné doby žena neobdržela žádné peníze a pachatel přestal komunikovat, pojala podezření, že se stala obětí podvodníka, a obrátila se s celou věcí na policii,“ prohlásila Skoupilová.

Zbystřit měla seniorka minimálně ve chvíli, kdy vkládala peníze do bitcoinmatu – něco takového po vás totiž žádná seriózní firma, úřad, pojišťovna či banka nebude nikdy chtít. Proměnit skutečné peníze na kryptoměny chtějí vykutálení podvodníci jen kvůli tomu, aby je nebylo tak snadné dohledat.

Podobný případ není bohužel ojedinělý. Jen v tomto týdnu museli policisté řešit také případ seniora z Hranic, který také sedl opakovaně podvodníkům na lep. A přišel tak o nemalé peníze.

V srpnu letošního roku se senior, jehož věk policisté neupřesnili, seznámil na seznamce s mužem, který vystupoval pod profilem korunního prince Spojených arabských emirátů. Pár dní spolu čile komunikovali, až mu muž vystupující pod jménem Hamdan nabídl dárek včetně finanční hotovosti 70 000 eur, tedy v přepočtu 1,77 milionu korun.

Falešný Babiš je k nezastavení. Obírá důvěřivce o peníze

Bezpečnost

„Protože poškozený považoval osobu na druhé straně za přítele, souhlasil s tím a sdělil mu údaje potřebné k doručení. Údajný princ balíček poslal, ale záhy se něco pokazilo. Kontaktovala ho přepravní společnost s tím, že během doručování byla zásilka v Itálii zadržena kvůli obsahu a je nutné zaplatit celní poplatek,“ popsala fintu kyberšmejdů policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Senior tak poslal dalších 900 eur (22 754 Kč), aby se balík dostal do jeho rukou. „Opakovaně byl ale balík zabaven v Polsku, tentokrát s historkou a nutností uhrazení dalšího poplatku za ověření, zda balíček neobsahuje zbraně ani věci související s terorismem, a také bylo potřeba uhradit polskou daň a poslat další finanční prostředky určené k prokázání politické nestrannosti,“ konstatovala policejní mluvčí.

Poškozený tedy požadavku opět vyhověl a zaslal nejprve částku 4850 eur (122 611 Kč) a o pár dní později dalších 6300 eur (159 270 Kč). Nakonec měl zaplatit ještě 7500 eur (189 600 Kč), ale ani poté nebyl balíček doručen.

Navzdory „proinvestovaným“ statisícům senior neváhal a zaplatil ještě v polovině října dalších 1500 eur (37 920 Kč). „Zásilka ale zase nedorazila, a tak podvedený pojal důvodnou obavu, že byl podveden. Známost s virtuálním přítelem ho stála přibližně 535 000 Kč,“ konstatovala Zajícová.

Do třetice všeho zlého

Kdo by si myslel, že se senior ponaučil a počínal si na internetu obezřetněji, byl by na omylu. Vzápětí totiž naletěl dalším podvodníkům, kteří mu naslibovali nemožné – výhodnou investici do kryptoměn. „Nainstaloval si potřebnou aplikaci, kde klikl na odkaz konkrétní osoby, se kterou komunikoval, a řekl jí, že chce vydělat nějaké peníze. Dotyčný mu poslal několik zpráv, jak má postupovat,“ popsala další podvod policejní mluvčí.

„Nejprve si měl vybrat částku, jakou chce investovat. Rozhodl se pro necelé tři tisíce korun, kdy předpokládaný zisk za tento vklad byl neuvěřitelných 950 430 Kč. Dál postupoval podle pokynů a na bankovním účtu se mu měly objevit zisky, což se ale nestalo. Poté mu přišla gratulace, že všechny jeho transakce byly dokončeny a všechny vydělané peníze se nacházejí na jeho účtu,“ uvedla Zajícová.

Aby ale mohla transakce proběhnout a peníze se dostaly na jeho účet, musel zaplatit 164 eur (4145 Kč). „Zaplatil, ale konto stále zelo prázdnotou. To se opakovalo stále dokola, až s neznámou osobou přestal on sám komunikovat a jeho profil si zablokoval,“ konstatovala policejní mluvčí.

Ani pak ale trampoty seniora na internetu neskončily. „Do třetice stejným způsobem komunikoval se třetím podvodníkem s příslibem zisku z investování do virtuální měny. Ani tentokrát se ale kýžených peněz nedočkal a o vložené finance přišel. Při investování do kryptoměn přišel o téměř 110 000 Kč,“ uzavřela mluvčí s tím, že uvedené skutky již policie prověřuje pro trestný čin podvodu.

Seniorka ze Šumperska chtěla zhodnotit své úspory. Podvodnice z ní vytáhla 700 tisíc

Bezpečnost

Desetitisíce útoků v Česku

Česká bankovní asociace (ČBA) zaznamenala letos zvýšený počet kybernetických útoků zaměřených na klienty bank. V meziročním srovnání jde o 37procentní nárůst. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku se stalo obětí hackerských útoků 49 436 klientů.

Škody způsobené kyberšmejdy dosáhly dechberoucích 845 milionů korun, což je o devět procent více než ve stejném období loňského roku. Přesto se průměrná výše škody na jednoho klienta meziročně snížila z loňských 21 439 Kč na současných 17 083 Kč.

Tento pozitivní vývoj přičítá ČBA zejména zvýšené edukaci veřejnosti o rizicích a kybernetických podvodech. „Banky dlouhodobě investují do ochrany svých klientů a do prevence odhalování podvodů. Umělá inteligence se stává stále důležitějším nástrojem, který nám pomáhá rychle a efektivně identifikovat hrozby a minimalizovat jejich dopady,“ prohlásil prezident asociace Jan Juchelka.

Zdůraznil však, že umělou inteligenci (AI) stále častěji zneužívají také kyberšmejdi, kteří ji využívají k vytváření stále sofistikovanějších podvodů. Novinky.cz například v minulosti opakovaně varovaly před deepfaky, tedy podvodnými videi vytvořenými AI, která lákají z důvěřivců peníze.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Čekal pohádkové dědictví ve zlatě, přišel téměř o milion

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám