Hlavní obsah

„Někdo chce za vás čerpat úvěr.“ Důvěřivci z Hodonínska přišli o čtyři miliony

Hoodnín

O celkem čtyři miliony korun přišli v uplynulých dnech muž a žena z Hodonínska. Případy se staly nezávisle na sobě, měly ale stejný scénář. Podvodníci jim po telefonu tvrdili, že se na jejich jména někdo snaží na druhém konci republiky získat úvěr. Důvěřivcům poradili, aby své úspory „převedli na rezervní účet“, čímž je připravili o úspory.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V prvním případě šlo o 2,5 milionu. Volající se představil jako bankovní úředník s tím, že volá, jen aby doladil detaily k uzavíranému úvěru. Překvapivě se pak zjistilo, že majitel účtu o žádný úvěr nežádá,“ řekl Novinkám mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Údajný bankovní úředník začal tvrdit, že může jít o krádež bankovní identity. Aby si získal důvěru oběti, dodal, že muži zatelefonuje bezpečnostní odborník banky.

Záhy skutečně zavolal jiný muž a začal s poškozeným velmi odborně vzniklý úvěrový problém řešit. Expert vytvořil údajný rezervní účet, kam má poškozený převést své peníze, aby byly v bezpečí.

Falešné e-shopy fungovaly v Česku roky. Podvodník obral stovky lidí

Bezpečnost

Každý 20. útok cílí na bankovní účet. Může za to jediný virus

Bezpečnost

„Poškozený tedy na tento účet přesměroval dva a půl milionu korun. Nedomyslel však, že právě posílá peníze podvodníkům a už je nikdy neuvidí,“ dodal mluvčí.

O den později nahlásila v podstatě stejnou událost žena, která takto přišla o 1,5 milionu korun. Po pachatelích se pátrá.

Útoků na klienty českých bank přibylo

Česká bankovní asociace (ČBA) zaznamenala letos zvýšený počet kybernetických útoků zaměřených na klienty bank. V meziročním srovnání jde o 37procentní nárůst. Jen za prvních sedm měsíců tohoto roku se stalo obětí hackerských útoků 49 436 klientů.

Škody způsobené kyberšmejdy dosáhly dechberoucích 845 milionů korun, což je o devět procent více než ve stejném období loňského roku. Přesto se průměrná výše škody na jednoho klienta meziročně snížila z loňských 21 439 Kč na současných 17 083 Kč.

Tento pozitivní vývoj přičítá ČBA zejména zvýšené edukaci veřejnosti o rizicích kybernetických podvodech. „Banky dlouhodobě investují do ochrany svých klientů a do prevence odhalování podvodů. Umělá inteligence se stává stále důležitějším nástrojem, který nám pomáhá rychle a efektivně identifikovat hrozby a minimalizovat jejich dopady,“ prohlásil prezident asociace Jan Juchelka.

Zdůraznil však, že umělou inteligenci (AI) stále častěji zneužívají také kyberšmejdi, kteří ji využívají k vytváření stále sofistikovanějších podvodů. Novinky.cz například v minulosti opakovaně varovaly před deepfaky, tedy podvodnými videi vytvořenými AI, která lákají z důvěřivců peníze.

Útoků na klienty českých bank přibylo. Škody dosahují stovek milionů korun

Bezpečnost

Seniorku lákal na společný život. Z lékaře se vyklubal podvodník

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám