Hlavní obsah

Po kolapsu se každý počítač musí opravit ručně. Jsou jich miliony

Výpadek postihne čas od času i větší IT systémy. V posledních letech jsme si ale zvykli, že i ty nejzávažnější problémy zvládnou administrátoři vyřešit maximálně v řádu hodin. V případě pátečního kolapsu IT světa to ale tak jednoduché nebude, vyřešit všechny problémy bude trvat podle nejstřízlivějších odhadů několik dnů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Nefunkční pokladny v obchodech, kolaps letišť i zdravotnických systémů. Podle všeho jediná aktualizace bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike způsobila dalekosáhlé problémy prakticky napříč celým světem.

Problémy jsou ale tentokrát natolik vážné, že nestačí pouze vyslat rychle do světa nějakou aktualizaci a všechny postižené systémy se okamžitě vzpamatují a začnou opětovně fungovat.

Napravit IT výpadek potrvá až několik dnů

Ekonomika

Zkolabovaly miliony počítačů

Vše totiž nasvědčuje tomu, že po kolapsu budou muset administrátoři opravit každý jednotlivý systém ručně – jeden po druhém. Přitom nepovedená aktualizace bezpečnostního softwaru vyřadila z provozu podle nejstřízlivějších odhadů miliony strojů z různých koutů světa.

IT správci už kvůli tomu vytvořili nové vlákno na sociální síti Reddit, kde si vyměňují zkušenosti s řešením tohoto problému. Vesměs se shodují, že s ohledem na množství postižených počítačů bude trvat náprava minimálně několik dní.

„Počítač se kvůli chybě zaseknul v nekonečném kolečku restartů. Nejdřív jsem si myslel, že jde o útok nějakého viru, než jsem se ze zpráv dozvěděl, že hackeři v tom tentokrát nemají prsty,“ popsal svou zkušenost uživatel vystupující pod přezdívkou Clevermonikerhere.

Všechny nás povolali do pohotovosti. Nic podobného jsem ještě nezažil.
IT expert Milenko

Další si neodpustili rýpnutí. „To musí být pomsta všem IT expertům! Jak jinak si vysvětlit, že vydávají aktualizaci v pátek odpoledne,“ podotkl uživatel Appropriate-Lab. Dodal, že má před sebou „bezesný víkend“. Čeká ho totiž oprava několika desítek strojů, aby jeho firma mohla opět fungovat.

„Sedmdesát procent našich notebooků je nefunkčních a zaseknutých při bootu (startu systému, pozn. red.), centrála z Japonska nařídila celofiremní vypnutí, někdo si bude muset tyhle sračky pořádně vyžrat,“ neudržel nervy na uzdě uživatel Cringepenangit.

„Směna mi má začínat až za šest hodin, ale všechny nás povolali do pohotovosti. Nic podobného jsem ještě nezažil,“ doplnil uživatel vystupující pod jménem Pan Milenko.

Jak systém opravit?

IT experti už zároveň na Redditu sdílejí řešení, jak neustále se restartující počítač přivést k životu.

Nejprve je nutné daný počítač s operačním systémem Windows spustit v nouzovém režimu, nebo se alespoň dostat do prostředí Windows Recovery Environment (Windows RE). To je možné tak, že před spuštěním počítače budete držet klávesu Windows a teprve poté stisknete tlačítko napájení, aby sestava nastartovala.

V nouzovém režimu je nutné vstoupit do adresáře „C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike“ a vyhledat v něm soubor „C-00000291*.sys“. Ten je nutné odstranit, po restartu by se měl počítač spustit již standardně.

Microsoft je v tom nevinně

První zprávy nasvědčovaly tomu, že za kolaps je zodpovědná společnost Microsoft. Tiskový tým amerického softwarového gigantu to však popřel s tím, že za globální výpadek IT systémů může „software třetí strany“.

„Víme o problému, který ovlivňuje zařízení se systémem Windows. Je způsobený aktualizací softwaru třetí strany. Předpokládáme brzké řešení,“ uvedl mluvčí Microsoftu, jehož cituje BBC.

Konkrétně má jít o bezpečnostní software společnosti Crowdstrike. Její generální ředitel George Kurtz prohlásil, že IT problém, který způsobil globální výpadek, byl identifikován a že již byla „nasazena oprava“.

Kurtz dále uvedl, že společnost „aktivně spolupracuje se zákazníky“, které výpadek zasáhl, a že problém „nebyl bezpečnostním incidentem ani kybernetickým útokem“, cituje CNN.

Microsoft: Na výpadku pracujeme

Evropa

Související články

Google bojoval s celosvětovým výpadkem

Google ve středu odpoledne zasáhl obří výpadek, který sužoval statisíce uživatelů největšího světového vyhledávače. Podle serveru Mail Online potíže zasáhly...

WhatsApp postihl celosvětový výpadek

Od středečního večera si uživatelé prakticky napříč celým světem stěžují na nedostupnost WhatsAppu. Zatímco některým uživatelům nejdou odesílat a přijímat...

Výběr článků

Načítám