Hlavní obsah

Nebezpečný Qbot opět na scéně. Jak se bránit?

Nebývale aktivní je v posledních dvou měsících opět nezvaný návštěvník Qbot, který dělal bezpečnostním expertům velké vrásky na čele už v polovině loňského roku. Aktuálně patří podle kyberbezpečnostní společnosti Check Point k těm nejrozšířenějším škodlivým kódům v tuzemsku. Soustředí se na počítače s operačním systémem Windows.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Qbot se poprvé objevil již v roce 2008. Kyberšmejdi jej ale nasazují opakovaně v určitých vlnách stále. Jedna taková velká byla vloni v květnu. A i když se během zimy a jara situace uklidnila, nyní útočí tento nezvaný návštěvník opět velmi masivně.

Kyberzločinci z něj udělali v průběhu let doslova multifunkční nástroj, proto je jeho nejnovější verze daleko nebezpečnější než všechny předchozí. Umí například krást informace z infikovaných počítačů, včetně hesel, e-mailů, údajů o kreditních kartách atd.

Stejně tak ale může Qbot sloužit k šíření dalších škodlivých kódů, otevírá totiž zadní vrátka do napadených počítačů s operačním systémem Windows.

Bankovní trojan terorizuje mobily. Číhá ve stovkách aplikací

Bezpečnost

Funkce ransomwaru

To nejhorší ale je, že instaluje vyděračské viry z rodiny ransomwarů. Ty zašifrují uložená data na PC a za jejich zpřístupnění kyberzločinci požadují výkupné. Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nemusí dostat. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Phishingové e-maily

Qbot k šíření často používá phishingové e-maily se souborem Microsoft OneNote, který sice vypadá neškodně, ale ve skutečnosti do počítače nainstaluje tento malware. „Ten potom může z infikovaného systému krást citlivé informace, včetně přihlašovacích údajů a bankovních dat,“ varoval Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Uživatelé by proto podle něj měli být při otevírání příloh velmi opatrní a měli by používat preventivní bezpečnostní technologie.

Níže naleznete seznam doporučení od bezpečnostních expertů, jak se před Qbotem a jemu podobnými viry bránit:

Jak se bránit před Qbotem?
Zabezpečte svou e-mailovou komunikaci
Kyberzločinci pro útoky na organizace stále nejčastěji využívají e-maily. Phishingové zprávy se snaží ukrást přihlašovací údaje nebo oběť přimět ke kliknutí na škodlivý odkaz/soubor. Organizace musí vždy využívat řešení pro zabezpečení e-mailů, které automaticky zabrání podobným útokům.
Buďte obezřetní
Dávejte si pozor na e-maily, které obsahují neznámé přílohy nebo neobvyklé žádosti, i když se zdá, že pochází z důvěryhodných zdrojů. Před kliknutím na odkaz nebo přílohu vždy raději znovu ověřte, že je e-mail opravdu od známého odesílatele.
Vzdělávejte zaměstnance
Velmi důležité je průběžně vzdělávat zaměstnance a informovat je o nových hrozbách.
Dvakrát měř, jednou řež
Při zpracování bankovních převodů je potřeba si vše znovu ověřit a zavolat osobě nebo organizaci, která požádala o převod a je příjemcem financí.
Informujte obchodní partnery
Pokud ve vaší organizaci zjistíte narušení bezpečnosti, nezapomeňte také informovat všechny své obchodní partnery. Jakékoli prodlevy ve sdílení informací hrají ve prospěch útočníků.

„Balíček nemohl být doručen.“ Česko bombardují podvodné SMS

Bezpečnost

Související články

Quishing jede na plné obrátky, děsí se experti

QR kódy nabízejí velké pohodlí, usnadňují platby i hledání klíčových informací. Ve velkém je v poslední době ale zneužívají kyberšmejdi. Tzv. quishing, tedy...

Výběr článků

Načítám