Hlavní obsah

Japonská vesmírná agentura čelí kyberútokům. Tajné informace prý neunikly

Opakovaným hackerským útokům čelí již od konce minulého roku japonská vesmírná agentura JAXA. Přestože při útocích nedošlo k odcizení žádných tajných informací týkajících se raketových nebo satelitních technologií, incidenty vzbudily vážné obavy ohledně kybernetické bezpečnosti. Jde totiž o velmi sofistikované útoky, varoval zpravodajský server Yahoo News.

Foto: repro jaxa.jp

Webové stránky japonské vesmírné agentury JAXA

Článek

Japonští zákonodárci zatím nechtějí o útocích nic konkrétního prozradit. „Vyšetřování stále probíhá,“ podotkl koncem minulého týdne mluvčí japonské vlády Jošimasa Hajaši na tiskové konferenci, která měla objasnit situaci ohledně útoků.

Podle japonské tiskové agentury Kjódó, kterou citoval server Yahoo News, panuje podezření, že se na útocích podíleli hackeři napojení na Čínu.

Londýnské nemocnice ochromil útok hackerů

Bezpečnost

Co útočníci získali?

Zdroj obeznámený s případem pro agenturu Kjódó sdělil, že útočníci měli pravděpodobně přístup k velkému množství souborů, včetně informací o externích firmách a organizacích, které s JAXA uzavřely dohody o mlčenlivosti.

Mluvčí japonské vlády nicméně zdůraznil, že „napadená síť neobsahovala žádné citlivé informace“ vztahující se k raketám, satelitům nebo k národní bezpečnosti.

Přesto podle něj agentura bere útoky velmi vážně a zaměřuje se na zhodnocení dopadu těchto incidentů na spolupráci se specializovanými organizacemi. Hajaši zdůraznil potřebu „posílit kybernetickou obranu Japonska“.

Tedy nejen vesmírné agentury, ale celé země. „Musíme zlepšit naši schopnost čelit kybernetickým útokům a zajistit, aby se podobné incidenty v budoucnu neopakovaly,“ prohlásil Hajaši.

Vláda podle něj plánuje zavést řadu opatření, která zvýší ochranu kritické infrastruktury a citlivých dat před potenciálními hrozbami. Konkrétnější však být nechtěl.

Útoků přibývá

Kybernetická bezpečnost se stává stále důležitějším tématem nejen pro běžné uživatele, ale i pro firmy a organizace – vládní i nevládní, zejména v kontextu rostoucí závislosti na digitálních technologiích a vzrůstajícího počtu kybernetických útoků na klíčové státní a průmyslové subjekty.

Případ JAXA je dalším varováním pro všechny země, aby nepodceňovaly rizika spojená s kybernetickými útoky a investovaly do posílení svých obranných kapacit.

Internetoví podvodníci útočí ve vlnách. Reagují podle dění v Česku

Bezpečnost

Související články

Andreed neoslabuje, terorizuje mobily s Androidem

Škodlivý kód Andreed je dlouhodobě nejrozšířenějším škodlivým kódem pro platformu Android. Podle bezpečnostních expertů z antivirové společnosti Eset se na tom...

Výběr článků

Načítám