Hlavní obsah

Investice i Spotify. Takto probíhají útoky na počítače od Applu

Bezpečnostní experti nejčastěji varují před škodlivými kódy, které útočí na počítače s Windows či chytré telefony a tablety s Androidem. Majitelé počítačů od Applu se tak mohou mylně domnívat, že se jich žádné hrozby netýkají. To samozřejmě není pravda. Přinášíme přehled škodlivých kódů, které útočí na stroje s platformou macOS nejčastěji.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle nejnovějších statistik antivirové společnosti Eset byl v uplynulém čtvrtletí v Česku a na Slovensku tím vůbec nejrozšířenějším škodlivým kódem adware Pirrit. Jde o klasického zástupce malwarové rodiny, která obtěžuje uživatele nadměrným zobrazováním reklamy.

„Uživatelé ho většinou stáhnou do zařízení sami a dobrovolně, často jako součást jiných programů nebo her, které útočníci nabízejí v obchodech třetích stran nebo na různých internetových úložištích zdarma či ve výhodných balících,“ vysvětlil bezpečnostní expert.

Problém je podle něj hlavně to, že adware nepovažují uživatelé za příliš škodlivý a nevěnují podobným typům nezvaných návštěvníků příliš velkou pozornost. Nadměrné zobrazování reklamy v případě adwaru nepůsobí tak nepříjemně jako zašifrovaný disk, což dovedou například vyděračské viry.

Počet kybernetických incidentů se v Česku proti létu snížil

Bezpečnost

Falešné aplikace

Pirrit se tentokrát nejčastěji šířil jako falešná verze aplikace pro investiční obchodování, konkrétně šlo o investiční program MetaTrader. „Malwaru se uživatelé mohou bezpečně vyhnout tak, že budou aplikace a programy stahovat výhradně z App Storu a vyvarují se různých internetových fór a pochybných obchodů třetích stran. V jejich případě mají jistotu, že spolu s domnělou aplikací stáhnou jako bonus také nějaký škodlivý kód,“ konstatoval Kropáč.

„Malware bývá dnes také součástí propracovaných manipulativních útoků, při kterých útočníci sázejí na naše emoce, především na strach a zvědavost. K šíření adwaru i spywaru mohou využívat komunikaci prostřednictvím e-mailu i chatovacích aplikací. V nevyžádaných zprávách bychom nikdy neměli otevírat přiložené soubory, stahovat je do zařízení a klikat na odkazy,“ doplnil bezpečnostní expert.

S podílem 22,2 % byl adware Pirrit suverénně tím nejrozšířenějším škodlivým kódem v Česku a na Slovensku. V uplynulém čtvrtletí ale dělaly vrásky na čele bezpečnostním expertům také další škodlivé kódy, řeč je především o infostealeru Pirrit. Jeho podíl činil ve stejném období 11,1 %.

Kradou data

Infostealery útočníci využívají ke krádeži našich dat, jako jsou uživatelská jména a hesla. „Odcizí dokumenty programů Word či Excel. Jeho cílem jsou dále i přihlašovací údaje z prohlížečů nebo soubory cookies, které může zneužít pro ověření na webu poskytovatele kryptoměn,“ varoval Kropáč.

V současnosti ale tento infostealer zneužívají nejčastěji ke krádeži kryptoměn. „Na základě naší analýzy můžeme potvrdit, že se malware PSW.Agent cíleně zaměřuje na informace a data kolem kryptoměn a kryptoměnových peněženek. Z účtů a ze zařízení dokáže odcizit soubory kryptoměnových peněženek, jako je například Electrum, Binance či Exodus,“ podotkl Kropáč.

Útočníci jej stejně jako v případě adwaru Pirrit šířili jako napodobeninu legitimní aplikace, konkrétně šlo o přehrávač Spotify.

V tabulce níže naleznete přehled dalších hrozeb, se kterými se mohli uživatelé v Česku a na Slovensku setkat na počítačích od Applu ve třetím čtvrtletí nejčastěji.

TOP 5 hrozeb v Česku a na Slovensku pro macOS – červenec až září 2024:
1.OSX/Adware.Pirrit (22,2 %)
2.OSX/PSW.Agent (11,1 %)
3.OSX/KeyLogger.AoboKeylogger (7,4 %)
4.OSX/Adware.MacSearch (5,6 %)
5.OSX/Adware.MaxOfferDeal (5,6 %)

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Phishingová kampaň zasáhla Česko. NÚKIB už hlásí desítky obětí

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám