Hlavní obsah

Historka o pohádkovém dědictví v Americe stála seniora z Českokrumlovska milion a půl

„Zemřel vám příbuzný v Americe, budete dědit padesát milionů amerických dolarů.“ Tak zněl e-mail, který dostal sedmasedmdesátiletý muž z Českokrumlovska. Ten bohužel historce o závratné částce uvěřil a podvodníkovi, který se vydával za advokáta, poslal na účet milion a půl. Případ prošetřují kriminalisté.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Podvodník poškozeného kontaktoval pomocí e-mailu, ve kterém mu sdělil, že je jediným možným dědicem po jeho zesnulém příbuzném, žijícím v Americe. V průběhu komunikace, která trvala od prosince roku 2022 do letošního září, tedy skoro dva roky, dosud nezjištěný pachatel poškozenému sdělil, že by měl zdědit částku ve výši 50 milionů amerických dolarů (1,13 miliardy korun),“ řekl Miroslav Šupík, mluvčí jihočeské policie.

Jenže jak už to bývá, vyplacení dědictví mělo háček. Senior totiž musel podle instrukcí zaplatit poplatek za daň z dědictví a také poplatek za zavedení a vedení účtu pro vyplacení peněz. Vidina obrovského balíku peněz ho zlákala natolik, že podvodníkovi zaslal milion a půl.

Po odeslání částky se ale po údajném advokátovi slehla zem a seniorovi se tak o závratném dědictví mohlo jen zdát. „K vyplacení dědictví nedošlo a poškozený se obrátil na policii. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Pachateli hrozí v případě dopadení a prokázání viny u soudu trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let,“ dodal Šupík.

„Erotické chvilky, pak svatba.“ Důvěřivý muž poslal podvodníkům desetitisíce

Bezpečnost

Kyberkriminalita na vzestupu

Podobné podvody nejsou na síti ničím výjimečným, policie před nimi dlouhodobě varuje. „Nikomu neznámému neposílejte žádné peníze. Pokud tak učiníte, s největší pravděpodobností své peníze již nikdy neuvidíte. Uvědomte si, že na sociálních sítích se každý může vydávat za kohokoliv. Jakmile takto získaný ‚přítel‘ po vás bude chtít nějaké finance, okamžitě ukončete konverzaci,“ poradil policejní mluvčí.

Policie již zkraje letošního roku varovala, že kyberkriminalita je v Česku na vzestupu. „V roce 2023 policie registrovala 19 592 trestných činů, které byly spáchány v prostředí internetu. Je to o tisíc skutků více než v roce 2022,“ konstatoval Ondřej Penc z odboru prevence Policejního prezidia ČR.

„Trestná činnost v kyberprostoru každoročně narůstá a tvoří již téměř 11 % z celkové registrované kriminality v České republice,“ doplnil Penc.

Zmiňovaná čísla samozřejmě zahrnují také podvody, které se soustředí na vylákání finančních prostředků. Kyberšmejdi nemusejí přitom útočit pouze přes e-mail a SMS, ale klidně také prostřednictvím reklam na sociálních sítích či telefonních hovorů.

Co je phishing a vishing?

Internetoví podvodníci neustále hledají cesty, jak napálit důvěřivce. Často k tomu využívají phishing – rozesílají e-maily, které vyvolávají dojem, že pocházejí od důvěryhodné firmy, banky, úřadu nebo webové stránky.

Pomocí těchto zpráv se útočníci snaží vylákat citlivé informace, které se týkají například bankovních kont. Tato data následně využívají k odčerpání financí z účtu postiženého.

V posledních letech se rozšiřuje také vishing, což je obdoba phishingu. Místo e-mailu ale využívají kyberzločinci metod sociálního inženýrství v průběhu telefonních hovorů.

Podvodníci se v tomto případě příjemcům hovorů představují jako pracovníci banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu, případně jako bezpečnostní experti, kteří chtějí zabezpečit jejich počítač.

Falešné e-shopy fungovaly v Česku roky. Podvodník obral stovky lidí

Bezpečnost
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám