Hlavní obsah

Hackeři útočí na vládu USA. Je to globální kampaň, varoval Washington

Washington

Globální vlna hackerských útoků, které využívají slabé místo jistého široce používaného softwaru, zasáhla i některé složky americké vlády, oznámila federální agentura pro kybernetickou bezpečnost CISA. Kdo za operací stál a jaké škody vládě Spojených států způsobil, úřad nekomentoval.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

CISA podle prohlášení poskytovala podporu „několika federálním agenturám“, kterých se daný problém týká.

„Urgentně pracujeme na tom, abychom pochopili dopady a zajistili jejich včasnou nápravu,“ citovala agentura Reuters z vyjádření vysoce postaveného činitele agentury Erica Goldsteina.

Hackeři do systémů americké vlády pronikli skrze program MOVEit, který používají pracovníci po celém světě pro přesouvání souborů.

Podle televize CNN útoky v této souvislosti začaly před dvěma týdny a dotkly se letecké společnosti British Airways nebo americké Univerzity Johnse Hopkinse. Ta tento týden uvedla, že pachatelé se možná zmocnili „citlivých osobních a finančních informací“.

K některým incidentům se minulý týden přihlásila ruskojazyčná hackerská skupina známá jako CLOP, která požadovala od zasažených institucí výkupné.

Mluvčí CISA ihned neodpověděl na otázky, kdo stál za narušením systémů americké vlády a kolika úřadů se problém týkal.

Ředitelka CISA Jen Easterlyová v rozhovoru s televizí MSNBC uvedla, že Washington neočekává „významný dopad“ nově ohlášeného incidentu.

Vědci z Česka a USA spojí síly kvůli kyberbezpečnosti

Bezpečnost
Související témata:

Související články

Kyberútoky cílí hlavně na zdravotnictví

Stačí kliknutí na zavirovanou přílohu, která se tváří jako objednávka nebo faktura. Program napadne síť, ukradne data nebo si řekne o vysokou částku za...

Výběr článků

Načítám