Hlavní obsah

Formbook útočí stále častěji, bijí na poplach bezpečnostní experti

Z Formbooku se stala mezi ostatními kybernetickými hrozbami v posledním roce již stálice, která se pravidelně objevuje na předních příčkách virových statistik. V posledních týdnech ale útočí tento nezvaný návštěvník v Česku na počítače s Windows stále častěji, varovali bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Formbook útočí v Česku ve vlnách. A jak se nyní ukazuje, po jarním útlumu nasazují tuto hrozbu kyberšmejdi v poslední době stále častěji.

Po několikaměsíční odmlce byl tento nezvaný návštěvník velmi aktivní zkraje letošního roku, když z lednových 4,14 % posílil v únoru na 9,61 %. Od té doby ale prakticky neustále oslaboval. V březnu jeho podíl činil 7,36 %, v dubnu 3,35 % a v květnu pak už jen 2,88 %.

Přichází nová vlna. Fareit útočí v Česku

Bezpečnost

Pak ale nastal zlom. V červnu totiž podíl mezi ostatními hrozbami činil již 4,39 %, v červenci 10,74 % a v srpnu 10,12 %. Podle zatím nejnovějších statistik podíl tohoto záškodníka vystřelil v září na 16,01 %.

To je za letošní rok zatím nejvyšší hodnota. Navíc ostatní škodlivé kódy, které se soustředí na platformu Windows, mají aktuálně podíl jen v jednotkách procent. I to jasně ukazuje, jak velkou hrozbu Formbook v současnosti představuje.

Nebezpečný spyware

Formbook je zlodějský malware, který krade přihlašovací údaje z webových prohlížečů, pořizuje snímky obrazovky, sleduje stisknuté klávesy a může stahovat a spouštět soubory na základě příkazů z řídicího a velicího serveru. Malware útočí výhradně na zařízení s operačním systémem Windows.

Uživatelé nemusejí ani poznat, že je jejich telefon nebo tablet Formbookem napaden. „Využívá řadu triků a technik, jak se vyhnout odhalení. Obvykle se šíří prostřednictvím phishingových e-mailů a příloh, takže nejlepší způsob, jak zabránit infekci, je pečlivě sledovat všechny e-maily, které vypadají podezřele nebo pocházejí od neznámých odesílatelů,“ varoval již dříve Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Spyware Formbook byl podle Esetu nejvíce aktivní hned zkraje září. Útočníci jej šířili prostřednictvím nevyžádaných e-mailů obsahujících přílohu „PO#86637.exe“.

Právě koncovka .exe by měla být pro uživatele varováním, že nemají přílohu vůbec otevírat. Označuje totiž spustitelný soubor. Takovou přílohu je nutné neprodleně smazat, samozřejmě včetně útočného e-mailu.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tedy nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Pirrit masivně útočí v Česku a na Slovensku

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám