Hlavní obsah

FBI vyšetřuje možné hackerské operace proti republikánům i demokratům

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se zabývá podezřením, že se oba hlavní tábory v kampani před americkými prezidentskými volbami staly terčem íránských hackerů. Informují o tom s odvoláním na své zdroje deníky The Washington Post (WP) a The New York Times (NYT). Oficiálně úřad potvrdil, že vyšetřuje „kybernetické narušení kampaně“, aniž by specifikoval kandidáta nebo možného pachatele.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zpráva přišla poté, co o víkendu štáb republikánského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa uvedl, že se stal terčem hackerského útoku, a nepřímo ukázal na íránskou vládu. Média tehdy podle deníku NYT informovala, že začal z neznámého e-mailového účtu dostávat dokumenty, které byly podle všeho interními materiály z Trumpova tábora. Zda byly tyto dokumenty skutečně odcizeny zahraničními hackery, nebylo zcela jasné.

Podle tisku se FBI věcí zabývá již několik týdnů. Kromě incidentu v Trumpově kampani vyšetřuje také phishingové e-maily, které obdrželi tři lidé napojení na prezidentskou kampaň Demokratické strany, nově vedenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, uvádí list WP. Podle jeho zdrojů zatím vyšetřovatelé nemají důkazy o tom, že by tyto pokusy dostat se k interní komunikaci byly úspěšné.

Muskův rozhovor s Trumpem provázely technické problémy. Byl to útok, tvrdí miliardář

Volby USA

Softwarová společnost Microsoft minulý týden oznámila, že hackerům napojeným na Teherán se podařilo proniknout do e-mailového účtu „bývalého vysoce postaveného poradce“ jedné z prezidentských kampaní. Firma žádnou oběť nejmenovala, podle posledních informací by se ale mohlo jednat o Rogera Stonea, který kdysi působil v Trumpově týmu.

Stone řekl deníku NYT, že jej Microsoft a FBI informovaly o vniknutí hackerů do dvou jeho e-mailových účtů. Phishingový útok proti dlouholetému republikánskému stratégovi potvrdily i zdroje deníku WP. Podle vyjádření Microsoftu se íránská operace po prvotním úspěchu pokusila získat přístup k e-mailovému účtu „vysoce postaveného činitele“ jedné z kampaní.

Hackerské útoky provázejí americké volby již delší dobu a FBI opakovaně varoval, že zahraniční snahy ovlivnit volební proces lze očekávat i před letošním soubojem o Bílý dům, který vyvrcholí 5. listopadu. Konkrétně američtí vyšetřovatelé ukazují na Rusko, Čínu a na Írán. Íránská mise při OSN o víkendu odmítla, že by Teherán měl v úmyslu zasahovat do výběru amerického prezidenta.

V roce 2016 unikly do médií tisíce e-mailů ze schránky šéfa kampaně tehdejší kandidátky Demokratické strany Hillary Clintonové, a to krátce před prezidentskou volbou. Podle amerických úřadů je ukradli hackeři napojení na Moskvu, kteří je pak poskytli serveru WikiLeaks. Do kauzy byl zapletený i Stone, který byl později odsouzen mimo jiné za lhaní o svých kontaktech s WikiLeaks. Trump jej na konci svého mandátu v roce 2020 omilostnil.

„Nahráváte hackerům,“ burcuje Kaspersky kvůli zákazu antiviru v USA

Software

Související články

Výběr článků

Načítám