Hlavní obsah

Falešný Portál občana může lidi připravit o peníze

Falešné weby, které se vydávají za Portál občana, portál Identity občana nebo Portál veřejné správy, lákají z lidí přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Lidem hrozí, že přijdou o peníze. Odkazy na podvodné stránky se objevují v reklamách v internetových vyhledávačích nebo jsou rozesílány v  SMS a e-mailech, varovala ve středu Digitální a informační agentura.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Mobilní aplikace pro přístup do Portálu občana

Článek

Bezpečnostní experti lidem doporučují, aby při zakládání nové Identity občana nebo využívání Portálu občana či Portálu veřejné správy pečlivě kontrolovali odkazy či adresy, přes které na tyto portály vstupují.

Jediné správné adresy uvedených portálů jsou: identitaobcana.cz, obcan.portal.gov.czportal.gov.cz.

Podezřelé stránky mohou lidé hlásit na infolinku 227 023 444. 

Pozor na hesla! Formbook nabírá opět na síle

Bezpečnost

„Jako zásadní problém vnímáme skutečnost, že odkazy na falešné stránky lze v posledních týdnech najít přímo v internetových vyhledávačích, nejen v SMS či e-mailech, které podvodníci posílají,“ podotkl ředitel agentury Martin Mesršmíd.

„Hledáme cesty, jak tyto falešné stránky a reklamy na ně co nejrychleji deaktivovat, a pracujeme na tom, aby weby portálu Identity občana i Portál občana byly při vyhledávání na předních místech ve vyhledávači,“ dodal.

Na předních pozicích se totiž zobrazují nejčastěji reklamy. Právě prostřednictvím nich se podvodné weby často šíří.

Odkazy na státní portály otevírat jen z uložených záložek

Podle Mesršmída bude rovněž urychlen převod domény portálu Identity občana na gov.cz, kde jsou i ostatní státní portály a podle které občané zaručeně poznají státní web.

V případě podezření na neobvyklé transakce v internetovém bankovnictví agentura doporučuje okamžitě kontaktovat svoji banku a zablokovat prostředky pro přístup do internetového či mobilního bankovnictví.

Lidé by neměli nikdy neotvírat odkazy na státní portály, které jsou jim zaslány z nedůvěryhodných nebo neznámých zdrojů. Agentura doporučuje uložit si výše uvedené odkazy na oficiální weby do počítače či telefonu a neotvírat odkazy na tyto stránky skrze reklamy v internetových vyhledávačích, v SMS či e-mailech od neznámých zdrojů.

Kyberšmejdi kradou identity stále častěji

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám