Hlavní obsah

Falešné SMS zaplavují Česko. Straší pokutami

Novou vlnu podvodných SMS zpráv, které se tváří jako oficiální výzvy k zaplacení pokuty za dopravní přestupek, zaznamenali v posledních dnech v Olomouckém kraji. Koncipovány jsou tak, aby příjemce přiměly k prokliku na falešnou webovou stránku, kde podvodníci následně požadují zadání osobních údajů, včetně přihlašovacích údajů k bankovnímu účtu. Novinky o tom informovala v pondělí policejní mluvčí Zuzana Slabá.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V jednom z případů, které policisté evidují, přišla 63letému muži z Olomoucka na jeho mobilní telefon SMS zpráva, která ho informovala o pokutě za rychlost. Po rozkliknutí odkazu, který byl součástí zprávy, byl dotyčný přesměrován na webovou stránku, která slibovala snížení pokuty na polovinu, bude-li zaplacena do 18 hodin a také vyhnutí se ztrátě bodů.

„Muž správně rozpoznal, že půjde o jednu z nekalých praktik podvodníků, na odkaz nereagoval a zprávu okamžitě smazal,“ popsala mluvčí.

Letní podvody jedou na plné obrátky

Bezpečnost

Případ není ojedinělý

V dalším případě byl 36letý muž z Prostějovska kontaktován neznámým pachatelem prostřednictvím SMS s odkazem na webovou stránku, která vypadala jako oficiální stránka ministerstva dopravy. Na této stránce byla možnost tuto pokutu uhradit prostřednictvím internetového bankovnictví.

„Muž, mylně přesvědčený, že se jedná o skutečnou výzvu k zaplacení pokuty, se přes tuto stránku přihlásil do bankovnictví, jednalo se ale o podvrženou stránku. Této situace měl pachatel využít k pokusu o vytvoření smart bankingu a dobití kreditu na neznámém čísle. Naštěstí se mu to nepodařilo,“ uvedla Slabá.

Policisté upozorňují občany, aby na podezřelé SMS nereagovali. „Oficiální instituce nikdy nevyžadují platby prostřednictvím SMS s odkazy na webové stránky,“ zdůrazňují s tím, aby lidé nikdy nezadávali přihlašovací údaje ke svému bankovnictví na stránkách, které jim byly zaslány prostřednictvím odkazů v SMS zprávách či e-mailech.

„Máte-li pochybnosti o pravdivosti přijatých informací, u dotčených institucí si je sami ověřte. Podvody tohoto druhu jsou stále sofistikovanější a mohou postihnout každého. Buďte proto ostražití a vždy si ověřujte pravost zpráv, které vás vyzývají k platbě,“ apelují na občany policisté.

Foto: Policie ČR

Podvodné sms

Podvody pod hlavičkou České pošty

Kyberšmejdi se samozřejmě nesnaží napálit uživatele prostřednictvím SMS zpráv pouze pod záminkou pokut. Během léta oprášili starý trik s doručením balíčku. „Balíček dorazil do skladu, ale nemohl být doručen z důvodu neúplných údajů o adrese. Prosím potvrďte svou adresu v odkazu,“ stojí v jedné z podvodných zpráv, kterou se podařilo serveru Novinky.cz zachytit.

Samotná zpráva ještě nebezpečí nepředstavuje, problematický je odkaz v ní. Ten totiž směřuje na podvodnou webovou stránku imitující vzhledem Českou poštu.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy pod hlavičkou České pošty

Příjemci zpráv přitom nemusí na první pohled ani poznat, že se nachází na phishingové stránce, neboť mobilní telefony zpravidla nezobrazují adresu ve webovém prohlížeči. Snaží se tak šetřit místo, aby na malých displejích bylo zobrazeno co nejvíce informací. Adresní řádek se zobrazí až při pohybu na stránce směrem nahoru.

Aktuálně distribuované podvodné weby jsou přitom poměrně zdařilou kopií oficiálních stránek České pošty. Prostřednictvím podvodné stránky se snaží kybešmejdi vylákat z důvěřivců citlivé osobní informace a v některých případech také peníze.

Nejde přitom o ojedinělé upozornění před podvodnými zprávami. Česká pošta varovala jen za poslední měsíc své uživatele před smishingem již třikrát.

„Zákazníci by aktuálně měli věnovat zvýšenou pozornost všem podezřelým SMS zprávám. Česká pošta není autorem těchto podvodných SMS zpráv,“ uzavřeli pracovníci pošty.

Foto: Novinky

Ukázka podvodné zprávy SMS zprávy a phishingové stránky imitující Českou poštu

Zkouší to i přes VZP

Letos se objevily také podvodné SMS pod hlavičkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). „Někteří klienti VZP obdrželi na své mobilní telefony falešné SMS zprávy vyzývající k finanční transakci týkající se právě zdravotního pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny,“ varovala mluvčí VZP Viktorie Plívová.

„Obsahem SMS je také odkaz na falešnou webovou adresu, kde se má údajná transakce provést. Upozorňujeme naše klienty, aby tyto zprávy ignorovali a rozhodně přes ně neprováděli žádné finanční transakce. Uvedená webová adresa je falešná!“ zdůraznila mluvčí.

Pokud uživatelé na odkaz kliknou, dostanou se na podvodný web, který vcelku zdařile imituje vzhled pravých webovek VZP. Podvodníci následně požadují přihlášení prostřednictvím bankovní identity. Tvrdí přitom, že je to nezbytné pro získání peněz.

Jak smishing rozpoznat

Telefonní číslo odesílatele SMS může napodobovat banku, úřad či doručovací společnost. Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé. SMS s chybami naznačuje strojový překlad.

Odkazy vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu. Banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS. Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navede, neklikejte na něj.

Podvodných SMS v Česku dramaticky přibylo

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám