Hlavní obsah

Experti bijí na poplach. Formbook útočí v Česku stále častěji

Černé předpovědi bezpečnostních expertů se potvrdily. Formbook útočí v Česku stále častěji, aktuálně stojí již za každou desátou infiltrací do počítačů s operačním systémem Windows. V meziměsíčním porovnání počet detekcí narostl více než dvojnásobně.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Formbook není žádnou novou hrozbou, bezpečnostní experti před tímto nezvaným návštěvníkem varují již několik let. Útočí ve vlnách, právě proto není radno tuto hrozbu podceňovat.

A právě nyní masivní vlna evidentně přichází, jak dokládají nejnovější statistiky antivirové společnosti Eset. Velmi aktivní byl tento nezvaný návštěvník zkraje letošního roku, když z lednových 4,14 % posílil v únoru na 9,61 %. Od té doby ale prakticky neustále oslaboval. V březnu jeho podíl činil 7,36 %, v dubnu 3,35 % a v květnu pak už jen 2,88 %.

Phishing pod hlavičkou ČNB jede v Česku na plné obrátky

Bezpečnost

Posiluje od června

Pak ale nastal zlom. Kyberšmejdi evidentně jen upravovali své útočné kampaně, aby mohli tento malware dopravit k většímu množství obětí. V červnu totiž podíl mezi ostatními hrozbami činil již 4,39 % a v červenci – podle zatím posledních zveřejněných statistik – dokonce už 10,74 %.

Aktuálně tak Formbook stojí již za každým desátým zachyceným útokem a směle se dotahuje na nejrozšířenější hrozbu, kterou je aktuálně Agent Tesla. Před tímto spywarem varovaly Novinky.cz již dříve.

Zda dojde k dalšímu nárůstu, či naopak propadu, se ukáže až v nadcházejících týdnech. Obezřetnost před tímto škodlivým kódem je ale rozhodně namístě.

Formbook je zlodějský malware, který krade přihlašovací údaje z webových prohlížečů, pořizuje snímky obrazovky, sleduje stisknuté klávesy a může stahovat a spouštět soubory na základě příkazů z řídicího a velicího serveru. Malware útočí výhradně na zařízení s operačním systémem Windows.

Uživatelé přitom nemusejí ani poznat, že je jejich telefon nebo tablet Formbookem napaden. „Využívá řadu triků a technik, jak se vyhnout odhalení. Obvykle se šíří prostřednictvím phishingových e-mailů a příloh, takže nejlepší způsob, jak zabránit infekci, je pečlivě sledovat všechny e-maily, které vypadají podezřele nebo pocházejí od neznámých odesílatelů,“ varoval již dříve Tomáš Růžička, bezpečnostní expert Check Pointu.

Sledovat koncovky příloh

Spyware Formbook se v červenci nejčastěji šířil prostřednictvím příloh v nevyžádaných e-mailech. Jednou z nich byla v Česku příloha „Custom Clearance 5816641785332.exe“.

Jak je z názvu přílohy patrné, s Formbookem neútočí kyberšmejdi pouze v Česku, ale zpravidla v celosvětových kampaních. Podle bezpečnostních specialistů Esetu u této hrozby nebývají české překlady příliš běžné, přesto rostoucí detekce pojednávají výhradně o situaci v Česku.

Právě koncovka .exe by přitom měla být pro uživatele varováním, že nemají přílohu vůbec otevírat. Označuje totiž spustitelný soubor. Takovou přílohu je nutné neprodleně smazat, samozřejmě i včetně útočného e-mailu.

Jak bránit PC a mobily proti hackerům?

Počítačoví piráti neustále hledají nové cesty, jak se lidem dostat do počítače. Propašovat škodlivé kódy se přitom stále častěji snaží také do mobilů a tabletů.

Do mobilních zařízení se snaží kyberzločinci dostat prakticky stejným způsobem jako do klasických počítačů. Hledají chyby v nejrůznějších aplikacích a operačních systémech, které by jim dovolily propašovat záškodníka do cizího přístroje.

Hackeři také spoléhají na to, že uživatelé rizika podceňují. Na klasických počítačích provozuje antivirový program prakticky každý, u mobilů a tabletů tomu tak ale není. Počítačovým pirátům tak nic nestojí v cestě. Poradíme, jak jednotlivá zařízení ochránit.

Českem se masivně šíří nebezpečný spyware

Bezpečnost

Související články

Pozor na hesla! Formbook nabírá opět na síle

Bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset varovali před škodlivým kódem Formbook. I když to ještě v minulém měsíci vypadalo, že tento nezvaný...

Výběr článků

Načítám