Hlavní obsah

Crowdstrike – společnost, kvůli níž zkolaboval IT svět

Austin

Hromadný výpadek IT způsobil chaos po celém světě. Mezi oběťmi jsou hlavně banky, média, aerolinky a obchody, což se v konečném důsledku dotýká i běžných uživatelů. Jeden z největších kolapsů IT světa přitom podle prvotních zpráv způsobila jediná aktualizace společnosti Crowdstrike. Ta patrně nebude pro běžné uživatele příliš známá, ve světě technologií jde ale o klíčového hráče na trhu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Crowdstrike má ve světě kyberbezpečnosti bohatou historii, založena byla tato společnost již v roce 2011 v Austinu v americkém státě Texas.

Většina lidí tohoto kyberbezpečnostního giganta nezná, protože se nezaměřuje na koncové uživatele, ale na velké korporace, firmy, organizace a úřady.

„Crowdstrike se zabývá kybernetickou bezpečností na vyšší úrovni. Provozuje podnikový software, který umožňuje detekovat malware na koncových bodech,“ prohlásil pro stanici CNN Jeffrey Foster, docent na katedře bezpečnostních studií a kriminologie na australské Macquarie University.

„Mohli bychom to připodobnit k antiviru, který ale funguje na úrovni sítě a je určen pro podnikové systémy,“ doplnil Foster s tím, že to je i hlavní důvod, proč nezkolabovaly počítače v našich domácnostech.

Po kolapsu se každý počítač musí opravit ručně. Jsou jich miliony

Bezpečnost

Software nemusel být nainstalovaný

Právě tím, že software od Crowdstrike funguje na úrovni sítě, mohl vyřadit z provozu i počítače, na kterých není žádný program od této společnosti nainstalovaný. Typicky jde například o firemní notebooky.

Podle ohlasů IT administrátorů na sociální síti Reddit jsou přitom takto postižených počítačů miliony. Většinou se zasekly v nekonečné smyčce restartů, není je tedy možné standardně zapnout. Všechny postižené stroje se přitom budou muset opravit ručně jeden po druhém, což může trvat klidně i několik dní.

Foto: repro crowdstrike.com

Webové stránky společnosti Crowdstrike

V Česku nepovedená aktualizace vyřadila z provozu například pražské letiště. Přesné dopady v tuzemsku ale Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) teprve sumarizuje. Právě experti z NÚKIB ale už také potvrdili, že problémy způsobila „chybná aktualizace EDR nástroje Crowdstrike Falcon Agent na operačním systému Windows“.

„Aktualizace Crowdstriku měla zvýšit bezpečnost, místo toho ale vyvolala nestabilitu Windows. To ovlivnilo kaskádovitým efektem i další počítačové systémy,“ prohlásil v České televizi Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .cz.

Jak funguje Crowdstrike Falcon?

Falcon je jedním z klíčových produktů společnosti Crowdstrike. Jde o robustní IT platformu, která je schopná detekovat indikátory útoku v reálném čase. V praxi tedy dovede upozornit na kybernetický nájezd hackerů či virů ještě dříve, než reálně proniknou do počítačů.

Jde tedy o sofistikovanou ochranu, která pracuje zcela automaticky. Systém by se dal připodobnit k antivirovému programu pro běžné počítače, který však funguje na úrovni sítě.

Falcon využívají především velké korporace a vládní subjekty, aby zabezpečily své systémy před hackery. Mezi klienty této společnosti patří například i americký Microsoft.

Že za globální kolaps IT světa může jediná aktualizace, připustil také generální ředitel společnosti Crowdstrike George Kurtz. „Nejde o žádný bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ uvedl na síti X.

Zde se stal okamžitě terčem kritiky od uživatelů za to, že se ve svém příspěvku za způsobené problémy neomluvil. To totiž bývá při velkých výpadcích naprosto běžné.

Právě Kurtz je jedním ze zakladatelů Crowdstrike, firmu společně s ním vede od samého začátku IT expert Dmitri Alperovitch. Svůj klíčový produkt zvaný Falcon nabízí kyberbezpečnostní společnost od roku 2013. Vedle toho firma poskytuje zátěžové testy firmám, aby otestovala kvalitu jejich zabezpečení.

Podle serveru BBC zaměstnává tato kyberbezpečnostní firma 8500 lidí a má bezmála 24 000 zákazníků z různých koutů světa.

Boj s hackery

Právě prostřednictvím své robustní IT platformy Falcon odhalila společnost Crowdstrike hned několik bezpečnostních incidentů. V roce 2014 například pomohla americkému ministerstvu spravedlnosti získat podklady k obvinění pěti čínských vojenských hackerů z ekonomické kyberšpionáže.

Firma také odhalila aktivity hackerské skupiny Energetic Bear, která je napojená na Ruskou federaci. Ta prováděla zpravodajské operace proti cílům nejen v USA, ale prakticky po celém světě. Zaměřovala se přitom na energetický sektor.

Když v roce 2014 došlo k hacknutí systémů společnosti Sony Pictures, přinesla právě společnost Crowdstrike důkazy o tom, že se do útoku zapojila vláda Severní Koreje. Experti tehdy byli schopni přesně popsat, jak k útoku došlo.

FOTO: Nefungující check-iny a nekonečné fronty. Výpadek IT systémů zasáhl světová letiště

Svět

Související články

Napravit IT výpadek potrvá až několik dnů

Svět v pátek postihl výpadek IT systémů, kvůli kterému byl na některých letištích přerušen provoz. Lety se zpozdily i na pražském ruzyňském letišti. Ve Velké...

Microsoft: Na výpadku pracujeme

Americká softwarová společnost Microsoft se potýká s celosvětovým výpadkem svých služeb, který začal v noci na pátek SELČ. Problémy kvůli tomu hlásí světové...

Svět postihl výpadek IT systémů

Celý svět v pátek ráno postihl výpadek IT systémů, který způsobil technické problémy na letištích, v bankách nebo v médiích. Potíže ohlásilo i pražské...

Výběr článků

Načítám