Hlavní obsah

Chtěla vydělávat sledováním videí, nakonec přišla o 120 tisíc

Šestapadesátiletou ženu z Orlickoústecka oslovil neznámý člověk prostřednictvím komunikační aplikace a sliboval skvělou brigádu. Na internetu měla sledovat videa, dávat jim lajky a za to dostávat peníze. Lákavá nabídka byla samozřejmě finanční pastí. Žena přišla o 120 tisíc korun a málem jich bylo ještě víc.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„V několika platbách ženě skutečně přišlo na účet celkem pět tisíc korun. Pak ale kromě sledování filmů měla poškozená poslat určité finanční částky, které měly zajistit, že se dostane do ‚vyššího levelu‘ a tím bude získávat i vyšší odměny. Postupně takto naposílala částku téměř sto dvacet tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dita Holečková.

Ovšem to nebylo vše. Údajný poskytovatel brigády ženě napsal, že udělala chybu, a proto jí nebude možné peníze vyplatit.

Falešný Babiš je k nezastavení. Obírá důvěřivce o peníze

Bezpečnost

„Problém měl samozřejmě řešení. Stačí, aby poškozená poslala určitou sumu peněz. Nejprve po ní neznámý chtěl dvě stě padesát tisíc korun, a když mu napsala, že tolik peněz nemá, požadoval částku nižší. Toto už žena ale naštěstí odmítla splnit a celou věc oznámila na policii,“ dodala Holečková.

Kriminalisté už případ řeší jako podvod. Pokud se jim podaří pachatele odhalit a ten bude následně odsouzen, hrozí mu až pět let vězení.

Podvodníci si hrají na novináře

Uživatelé by se měli mít na pozoru před různými investičními podvody, ve kterých útočníci zneužívají jméno zpravodajského serveru Novinky.cz. Na snadné výdělky lákají podvodníci zpravidla v souvislosti se známými osobnostmi. V posledních měsících se objevily například falešné články s prezidentem Petrem Pavlem či moderátorem Janem Krausem.

Jde nicméně o typický phishingový podvod, kdy se útočníci snaží pod vidinou snadného zisku z lidí vylákat peníze. Podvod je to ale poměrně propracovaný, všechny odkazy ve falešném článku vedou na další podvodný web.

Aby důvěřivce kyberzločinci co nejvíce zmátli, nechtějí po něm v některých případech vyplňovat okamžitě čísla kreditních karet ani odesílat žádné peníze. Vše začíná registrací na dané platformě, načež uživatele bude kontaktovat správce platformy. Teprve s jeho pomocí jsou pak z důvěřivců vylákány peníze. Nemusí ho přitom kontaktovat pouze e-mailem, ale klidně i telefonicky.

Poradíme, na co si dát pozor a jak nesednout podvodníkům na lep, a to v dříve uveřejněném článku.

Když útočí vaši přátelé. Podvodníci zneužívají cizí e-maily

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám